AGROS-II: Data en technologie voor slimme teelten

AGROS-II: Data en technologie voor slimme teelten

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Wageningen UR – Open Teelten

Locatie: Wageningen UR - Lelystad

Periode: van 2024 tot 2027

Gefinancierd door: TKI Agri&Food en 21 private partijen

Status onderzoek: Lopend

Bodemsoort: Diverse bodemsoorten

Regeneratief, weerbaar en productief zijn kernbegrippen in de ontwikkeling van open teelten in Nederland en Europa. Binnen de PPS AGROS-II, onderdeel akkerbouw, wordt onderzocht hoe nieuwe technologie in combinatie met agro-ecologische kennis ingezet kan worden om teelt-, bedrijfs- en maatschappelijke doelen te bereiken. We bouwen in de PPS voort op kennis uit eerdere projecten als AGROS-I, Precisielandbouw 4.0, Boerderij van de Toekomst en NPPL.

In AGROS-II akkerbouw ligt de focus op het ontwikkelen van digitale infrastructuur, adviesmodules en precisie-toepassingen waarmee gewasbescherming, onkruidbeheersing en andere teeltmaatregelen beter gepland, uitgevoerd, gemonitord en geëvalueerd kan worden vanuit de ‘dataruimte van de teler’. De boer krijgt een data-roer. Partners brengen hun digitale tools, kennis en slimme machines bij elkaar en testen deze op testlocaties in Lelystad en Abbenes. De insteek is dat de teler de datastroom moet kunnen overzien en daarmee betere beslissingen en resultaten kan behalen qua agronomie en impact op de bodem en het milieu.

We brengen adviesmodules en KPI’s vanuit de Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw dichter bij de teler door een eenvoudigere data-infrastructuur.

Afstemming vindt plaats met de EUropean Precision Application taskForce (EUPAF).

Verder zijn er twee specifieke use cases, een op autonome camera-detectie van ziekten in pootaardappelen inclusief behandeling van zieke planten. De tweede is gericht op sensorgestuurde grondbewerking. AGROS-II kent ook een onderdeel rondom fruit, waarin naast aandacht voor precisietoediening van gewasbeschermingsmiddelen onderzocht wordt hoe kwaliteit van fruit gemonitord kan worden met camera’s.

Naast de akkerbouw richt de AGROS-II zich ook op de glastuinbouw.

Project-team

Johan Booij
Projectleider
Corné Lugtenburg
Projectleider

Partners