Zilverschurft bestrijden met warmwaterbehandelingen
Volledig onderzoeksrapportZilverschurft bestrijden met warmwaterbehandelingen
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research
Locatie: n.v.t.
Periode: 2000
Gefinancierd door: Ministerie van LNV
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: n.v.t.
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.
Warmwaterbehandelingen kunnen de ontwikkeling van zilverschurft remmen. Bij een lage dosis warmte wordt de ontwikkeling van de schimmel wel geremd maar niet gedood. Een hogere dosis van warmte geeft minder of geen sporulatie van de schimmel maar heeft als nadeel een ernstige remming van de knolkieming.
Zilverschurft kan bij bewaring ernstige aantasting aan aardappelknollen geven. De schade van de schimmel geeft een lagere opbrengst en een verslechtering van de kwaliteit. In het onderzoeksprogramma ‘biologisch uitgangsmateriaal’ wordt gekeken of er mogelijkheden zijn om het pootgoed te behandelen tegen de schimmel.
Lees meer
Warm water wordt al gebruikt voor de bestrijding van schimmel- en bacterieziekten. In dit onderzoek wordt gekeken of met warmwaterbehandeling een bedrijfszekere bestrijding van zilverschurft mogelijk is.
In de proeven werden porties van 2,5 kilo of 25 knollen gedurende 15 seconden tot 30 minuten in heet water gedompeld. De temperatuur werd ook gevarieerd, van 50 tot 74oC. Drie weken na de behandeling werden de knollen beoordeeld op zilverschurft, kiemgewicht en rotpercentage. Voor de beoordeling van zilverschurft werd de zilverschurftindex berekend en vergeleken met de index van de knollen vóór de behandeling. De behandelingen werden in viervoud uitgevoerd en statistisch geanalyseerd.
Het effect van de behandeling is een combinatie van de watertemperatuur en de verblijftijd. Bij lagere temperatuur is de zilverschurftindex hoger dan bij een hoger temperatuur. De index is lager bij een korte verblijftijd. De beste bestrijding is bij een verblijftijd van rond de 10 minuten en een temperatuur van 50–60oC. Deze omstandigheden geven ook een verminderde of geen sporulatie te zien. Bij hogere temperaturen en langere verblijftijden treedt bij de bewaring rot op. En bij nog hogere temperatuur trad verkleuring op dat de aardappelen moeilijk verkoopbaar maakt. De warmwaterbehandeling geeft bij de hogere temperaturen ook een negatief effect op de kieming. Daarom wordt deze techniek niet aanbevolen voor pootgoed.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gebruik chemische middelen
Dit is onderzoek vanuit de biologische teelt waarbij dus geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Het onderzoek is dus niet gericht op vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
Gebruik energie
Warm water kost meer energie. Over de toename van het energieverbruik is niets bekend.
Gebruik water
Waterverbruik neemt toe. Onderzoek meldt niets over de hoeveelheid water.
Gewasopbrengst
Betere kwaliteit geeft (mogelijk) hogere opbrengst.
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.
Aardappelen
Gewasbescherming