Win-win voor landbouw én natuurherstel in de Vechtplassen
Volledig onderzoeksrapportWin-win voor landbouw én natuurherstel in de Vechtplassen
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Natuurmonumenten, Wij.land, 8 pachtboeren
Locatie: Vechtplassen
Periode: van 2017 tot 2021
Gefinancierd door: Europees landbouwfonds Plattelandsontwikkeling
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: Laagveen
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is niet statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd zonder herhalingen. De resultaten bevatten geen statistische onderbouwing. Het is daarmee matig betrouwbaar.
Samenwerking van boeren met Natuurmonumenten: In het maatschappelijk debat staan natuur en landbouw vaak tegenover elkaar. Gefaciliteerd door Wij.land laat dit project zien dat Natuurmonumenten en boeren goed kunnen samenwerken. Boeren leerden natuurinclusief te boeren. Het gebied heeft een kwaliteitsimpuls gekregen, met meer biodiversiteit. Het werkplezier van boswachters en boeren is toegenomen, de boeren krijgen vaker langere pachtcontracten en/of meer grond. Van de acht boeren zijn vier boeren omgeschakeld naar biologisch en op 60 hectare wordt geen of minder kunstmest gebruikt.
Het beschermde laagveengebied de Vechtplassen, tussen Amsterdam en Utrecht, is bijna 7.000 hectare groot. Het is een landschap van petgaten, legakkers en weidse plassen vol moerasvogels en laagveenplanten. Natuurmonumenten beheert een groot aantal graslanden in dit gebied. De meeste van deze graslanden worden verpacht aan boeren.
In 2017 is het vijfjarige project ‘Van pachter naar partner’ gestart.
De wens van Natuurmonumenten was om beter samen te werken met de pachtboeren om mooie natuurresultaten te behalen én boeren te stimuleren naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering.
Lees meer
Door de samenwerking tussen Natuurmonumenten en boeren (pachters) te verbeteren, het herstel bewerkstellen van biodiversiteit van Natura 2000 gebieden én op het omliggende boerenland.
In dit project heeft Natuurmonumenten in de Vechtplassen met acht boeren (pioniers) de samenwerking geïntensiveerd, met hulp van Wij.land als derde partij. Een beweging is ingezet van de klassieke zakelijke verpachter-pachter verhouding naar een relatie gericht op samenwerking, op partnerschap.
Begonnen is met luisteren naar elkaar. Vervolgens zijn alle betrokkenen, boeren en boswachters, vanuit hun eigen wensen en voorkeuren aan de slag gegaan, zowel op de natuurpercelen als op de agrarische percelen. Dit heeft tot een kwaliteitsimpuls in het gebied geleid.
Er is nog veel te leren, waarbij Wij.land een mooie plek is om van elkaar en van anderen te leren.
Bij vier boerderijen is inspiratie opgedaan; biologische boerderij Weidevol in Zwartsluis & presentatie bodemexpert René Jochems, Karel Kennis in Zundert, De Keizersrande in Deventer en Willem van der Linden in Tienhoven.
Ook kan dit project inspiratie bieden voor de vele gebiedsprocessen die lopen of worden opgestart.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gezondheid bodem
Door de verschillende maatregelen die in het project zijn toegepast is de bodemgezondheid verbeterd.
Gebruik chemische middelen
Door omschakeling naar biologisch van vier bedrijven worden op deze bedrijven geen chemische gewasbeschermingsmiddelen meer gebruikt.
Gebruik kunstmest
Op ongeveer 60 hectare heeft één gangbaar bedrijf de kunstmest afgebouwd naar geen of minder dan 20 kilogram per hectare.
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd zonder herhalingen. De resultaten bevatten geen statistische onderbouwing. Het is daarmee matig betrouwbaar.
BIodiversiteit
Natuurinclusief