Win-win voor landbouw én natuurherstel in de Vechtplassen

Volledig onderzoeksrapport

Win-win voor landbouw én natuurherstel in de Vechtplassen

Gebied bij Kortenhoef. Foto: Cor Salverius
Gebied bij Kortenhoef. Foto: Cor Salverius

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Natuurmonumenten, Wij.land, 8 pachtboeren

Locatie: Vechtplassen

Periode: van 2017 tot 2021

Gefinancierd door: Europees landbouwfonds Plattelandsontwikkeling

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Laagveen

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is niet statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Nee

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd zonder herhalingen. De resultaten bevatten geen statistische onderbouwing. Het is daarmee matig betrouwbaar.

Samenwerking van boeren met Natuurmonumenten: In het maatschappelijk debat staan natuur en landbouw vaak tegenover elkaar. Gefaciliteerd door Wij.land laat dit project zien dat Natuurmonumenten en boeren goed kunnen samenwerken. Boeren leerden natuurinclusief te boeren. Het gebied heeft een kwaliteitsimpuls gekregen, met meer biodiversiteit. Het werkplezier van boswachters en boeren is toegenomen, de boeren krijgen vaker langere pachtcontracten en/of meer grond. Van de acht boeren zijn vier boeren omgeschakeld naar biologisch en op 60 hectare wordt geen of minder kunstmest gebruikt.

Conclusies

  • Toename van de natuur op de meeste graslanden in de Ankeveense, Kortenhoefse, Loosdrechtse en Tienhovense plassen. Deze zijn onder andere rijker aan bloemen, vlinders en vogels.
  • Bodemherstel door geen of minder kunstmest, door bodemverbeterende maatregelen en door over te gaan van drijfmest naar vaste/ruige mest.
  • Minder afvoerkosten en meer organische stof door van natuurmaaisel bokashi te maken en uit te rijden (1.200 kuub) of te verwerken in de kleine kringloop (1.000 kuub).
  • Bij 3 boeren minimaal 20 extra weidedagen per jaar (waaronder stripgrazen) door omschakeling naar biologisch, ontwikkeling van natuurbedrijfsplannen en één gefaciliteerde bedrijfsverplaatsing.
  • Impuls in flora & fauna en biodiversiteit door het aanleggen van een natuurvriendelijke oever, een hoogwatersloot (voor weidevogels), beheer van slootkanten, uitvoering van een erfscan en inzaaien van kruiden (30 hectare).
  • Meer kennis van natuurinclusief bij boeren door het afronden van een natuurboerenopleiding of er mee bezig zijn.

Samenvatting

Het beschermde laagveengebied de Vechtplassen, tussen Amsterdam en Utrecht, is bijna 7.000 hectare groot. Het is een landschap van petgaten, legakkers en weidse plassen vol moerasvogels en laagveenplanten. Natuurmonumenten beheert een groot aantal graslanden in dit gebied. De meeste van deze graslanden worden verpacht aan boeren.

In 2017 is het vijfjarige project ‘Van pachter naar partner’ gestart.

De wens van Natuurmonumenten was om beter samen te werken met de pachtboeren om mooie natuurresultaten te behalen én boeren te stimuleren naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering.

Het beschermde laagveengebied de Vechtplassen, tussen Amsterdam en Utrecht, is bijna 7.000 hectare groot.
Het beschermde laagveengebied de Vechtplassen, tussen Amsterdam en Utrecht, is bijna 7.000 hectare groot.

Aanvullende informatie

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd zonder herhalingen. De resultaten bevatten geen statistische onderbouwing. Het is daarmee matig betrouwbaar.

Tags

BIodiversiteit

Natuurinclusief

author_image

Auteur

Annelies Beniers