Hoe goed werken autonome wiedrobots in de praktijk? Wageningen University&Research vergeleek in 2022 twee prototypes. Beide wiedrobots bestreden gemiddeld 55.7% van de aanwezige onkruiden autonoom en in één werkgang. Beide robots lieten tijdens de tests alle teeltplanten heel.
Conclusies
- De Odd.Bot Quirky verwijderde 33,3% tot 81,4% van de onkruiden in peen.
- De Ekobot WEAI verwijderde 30,8% tot 64,5% van de onkruiden in uien.
- Statistisch gezien zijn de resultaten van beide robots vergelijkbaar.
- Omdat de robots in een ander gewas werken kun je ze niet direct vergelijken.
- Kleinere onkruidplantjes worden minder goed gedetecteerd.
Samenvatting
Wageningen Universiteit&Research (WUR) plaatste een oproep voor een wiedrobot-test bij de Boerderij van de Toekomst in Lelystad. Twee fabrikanten reageerden op de oproep: Ekobot uit Zweden en Odd.Bot uit Nederland.
Prototypes
WUR testte de Ekobot WEAI en de Odd.Bot Quirky. Beide robots zijn nog in de prototypefase en richten zich op één gewas. De Ekobot wiedt in uien op bedden, de Odd.Bot wiedt in peen op ruggen. Voor de test gebruikten ze onkruiden die van nature aanwezig waren in de veldjes.
Het plan was om met gelijke aantallen plastic plantjes te testen maar dat liet de technologie van één van de robots niet toe.
Elke robot reed twee keer over drie stukjes perceel. In totaal waren er zes perceeltjes (drie met wortel en drie met ui).
Gemiddeld 55.7% verwijderd
De resultaten zijn niet onderling te vergelijken omdat de robots in verschillende gewassen en met verschillende onkruiden hebben gewerkt. Wel geven ze een algemeen beeld van hoe effectief wiedrobots onkruiden bestrijden.
De resultaten van de proef staan in de tabel hieronder weergegeven.
Technische werking
De Ekobot WEAI gebruikt zeven RGB-D camera’s die kleur en diepte kunnen zien. De camera’s sturen acht vingers aan. De vingers wieden tussen en in de rijen, tot op zo’n 2 cm van de uien. Een achtste camera controleert het werk. Volgens Ekobot kan hij zes uur werken en 10 hectare bijhouden. De robot is beschikbaar als service (€3.000/ha/jaar) of te koop voor €90.000.
De Odd.Bot wil in 2024 op de markt komen. De robot weegt zo’n 450 kilo en heeft een lichte robotarm met een grijper. De grijper kan vier bewegingen maken: het onkruid terugduwen, draaiend uit de grond trekken, knippen of scheppen. Deze handelingen kan de grijper door elkaar heen uitvoeren.
Impactscore
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten
direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik
van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een
korte toelichting.
Als je spuiten vervangt door mechanisch onkruidbestrijden komt dit de bodemgezondheid ten goede.
Gebruik chemische middelen
Als wieden effectief is, heb je geen chemie meer nodig.
Geen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken komt de voedselveiligheid ten goede.
Als een wiedrobot autonoom kan werken, scheelt dat vooral in arbeidskosten op termijn. Wel vraagt de aanschaf investeringen.
Betrouwbaarheidsscore:
Het gaat om een praktijkdemo en bevat een eenvoudige statistische onderbouwing. Het is daarmee matig betrouwbaar.