Weerbare teeltsystemen in open teelten kansrijk in 2030 of eerder
Volledig onderzoeksrapportWeerbare teeltsystemen in open teelten kansrijk in 2030 of eerder
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research
Locatie: n.v.t.
Periode: 2022
Gefinancierd door: Ministerie LNV
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: n.v.t.
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Geen statistische onderbouwing omdat het gaat om literatuuronderzoek/desk study.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek/desk study.
Weerbare teeltsystemen gericht op preventie van ziekten, plagen en onkruiden vormen de basis van een toekomstbestendige landbouw in Nederland. In een inventarisatie kwamen zestien innovatieve teeltconcepten naar voren die aan de eisen van de toekomstvisie 2030 (LNV) voldoen: 1) weerbaar maken van gewas en teeltsystemen, 2) verbinden van landbouw en natuur en 3) nagenoeg geen emissies en 4) nagenoeg geen residuen op producten. De teeltconcepten zijn kansrijk voor de praktijk in 2030 of eerder.
De Nederlandse land- en tuinbouw zal in 2030 gebaseerd zijn op een duurzame productie met weerbare planten en weerbare teeltsystemen, waardoor ziekten en plagen veel minder kans krijgen. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zal zoveel mogelijk worden voorkomen. (Toekomstvisie gewasbescherming 2030 en vigerende uitvoeringsprogramma van LNV).
Lees meer
Inventariseren van relevante kansrijke innovatieve teeltconcepten gericht op het onderdrukken van ziekten, plagen en onkruiden die in het binnen- of buitenland in ontwikkeling zijn en in 2030 of zo mogelijk eerder, in Nederland in praktijk kunnen worden gebracht.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gezondheid bodem
In 2030 of eerder zal bij een duurzame productie met weerbare planten en weerbare teeltsystemen de bodemgezondheid hoger zijn.
Gebruik chemische middelen
In 2030 of eerder zal bij een duurzame productie met weerbare planten en weerbare teeltsystemen, waardoor ziekten en plagen veel minder kans krijgen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zero tot zeer laag zijn.
Gebruik kunstmest
In 2030 of eerder zal bij een duurzame productie met weerbare planten en weerbare teeltsystemen het gebruik van kunstmest zero of zeer laag zijn.
Gewasopbrengst
In de mengteelt (met twee varianten, volledig gemengd of per rij/enkele rijen) zal door verhoging van de weerbaarheid en het positieve effect op resource efficiency de opbrengst hoger zijn.
Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek/desk study.
Bemesting
Gewasbescherming