Driftarme spuittechniek is nodig om te voldoen aan de driftreducerende wettelijke normen. Het effect op LDS onkruidbestrijding is in suikerbieten onderzocht. Het type dop had geen invloed op het spuitbeeld. Bij hoge temperatuur én lage luchtvochtigheid is een spuitvolume van 270 à 350 liter per hectare duidelijk effectiever dan 200 liter per hectare. Bij spuitdoppen met afgifte van grovere druppels verdampen deze minder snel dan fijnere druppels.
Conclusies
- Niet de spuittechniek maar het spuitvolume, gewasstand én weersomstandigheden (gewasvochtigheid) zijn bepalend voor de effectiviteit in onkruidbestrijding.
- Voor een optimaal spuitresultaat met besparing op middelen: gebruik actuele weer- en klimaatdata van het perceel om de juiste spuitvolume, instelling spuitmachine en dosering te kiezen.
- Met conventionele driftarme doppen met DRT tot 90% kan een goede effectiviteit worden behaald mits de keuze is gebaseerd op gewasstand, weersituatie en juiste spuitvolume.
- Gebruik Sleepdoek, WingsSprayer, Wave, een verlaagde boomhoogte met 25 cm dopafstand óf luchtondersteuning bij een hoog en dicht gewas én voor driftreductie hoger dan 90%.
Samenvatting
In de suikerbietenteelt wordt het lage doseringensysteem (LDS) al lang met succes toegepast. Wettelijk is nu verplicht om met minimaal 75% driftreducerende doppen te spuiten. Deze driftreducerende doppen hebben een grovere druppel dan de gangbare doppen.
Doel project
Testen of driftreducerende doppen (DRD) een andere bedekkingsgraad afgeven en daardoor de effectiviteit van LDS onkruidbestrijding in bieten lager wordt.
Veldexperiment 2021
- Drie verschillende spuitdoppen (met 3 verschillende dopgroottes) en drie spuitvolumes.
- Bietenveld in Swifterbant met onderzaai van bladrammenas (als dicotyle onkruid) en Japanse haver (als monocotyle onkruid).
- Type doppen: Airmix (Agrotop), ID3 pom (Lechler), ULD (Hypro).
- Dopdoorgang (GPM): 03, 04, 05.
- Spuitvolume: 200, 275, 350 liter per hectare.
- Berekende bar tussen 3,0 en 3,3.
- Rijsnelheid 7 kilometer per uur.
- Gebruikte middelen: Centium, Goltix, Powertwin, Robbester, Safari, Focus Plus.
- Vier spuittijdstippen (T1 11 mei, T2 20 mei, T3 1 juni en T4 14 juni).
- Waarnemingen voor spuitbeeld op watergevoelig papier én blacklight foto’s van druppels op plastic vellen.
- MLHD (Minimale Letale Herbicide Dosering) -meting, door telling hoeveelheid dode planten na toediening herbicide.
- Meting van aantal planten van bladrammenas en Japanse haver in het veld op 10 mei en 30 juni.
- Visuele score van bladrammenas en Japanse haver in het veld op aantal en vitaliteit op 31 mei, 8 juni en 30 juni.
Resultaten
- De spuitdoppen ID3 pom (Lechler), ULD (Hypro) gaven na de vier bespuitingen bij de spuitvolumes: 200, 275 en 350 liter per hectare een hoge bestrijding van bladrammenas (92 tot 100%) en ook bij de spuitdop Airmix (Agrotop) bij 275 en 350 liter per hectare (94 tot 98%).
- De spuitdop Airmix (Agrotop) gaf na 4 bespuitingen bij de spuitvolume: 200 liter per hectare een lagere bestrijding van bladrammenas (81%)
- De bestrijding van Japanse haver lag tussen de 36 en 82% voor alle spuitdoppen en voor alle spuitvolumes na de vier bespuitingen.
Impactscore
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten
direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik
van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een
korte toelichting.
Gebruik chemische middelen
Bij het juiste gebruik van driftreducerende doppen zal er bespaard kunnen worden op de gewasbeschermingsmiddelen.
Betrouwbaarheidsscore:
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.