Vroegere aantasting bietenvergelingsziekte door zachtere winters

Volledig onderzoeksrapport

Vroegere aantasting bietenvergelingsziekte door zachtere winters

Aantasting door bietenvergelingsziekte. - Foto: Mark Pasveer
Aantasting door bietenvergelingsziekte. - Foto: Mark Pasveer

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research

Locatie: n.v.t.

Periode: 2021

Gefinancierd door: Ministerie LNV

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: n.v.t.

Betrouwbaarheidsscore:

Niet van toepassing

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Geen statistische onderbouwing omdat het gaat om literatuuronderzoek/ desk study.

Herhalingen:

Nee

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek/desk study.

Bladluizen verspreiden bietenvergelingsvirussen door besmet bladmateriaal, ook van bietenhopen. De verspreiding door luizen verandert door klimaatsverandering en het wegvallen van zaadbehandeling. Door zachtere winters migreren bladluizen vroeger (al vanaf half maart) waardoor het virus eerder wordt overgebracht. Mogelijk worden de teeltvoorschriften voor bewaring van suiker- en voederbieten daardoor vervroegd naar 1 of 15 maart.

Conclusies

  • Door de zachtere winters ontstaan vroeger in het jaar luizenvluchten doordat meer luizen als kolonie overwinteren (op kruidachtige planten zoals herderstasje, vogelmuur, klein kruiskruid, gewone spurrie, ereprijs, wilde beta-soorten) en minder als winterei.
  • Uit waarnemingen van de NAK, De Groene Vlieg en IRS zijn de migratievluchten van bladluizen al vanaf half maart te verwachten.
  • Vervroeging van de uiterste bewaardatum van voederbieten naar 1 maart kan leiden tot een tekort aan vers voer in de rundveehouderij (de vers-gras-periode begint eind maart).
  • Naast bladluizen kunnen wellicht ook kuilluizen vanuit de wortels van bietenhopen vergelingsvirussen overbrengen (er is weinig bekend over de mate waarin kuilluizen in bietenhopen voorkomen).
  • Een vervroeging naar 15 maart om geen bietenhopen aan te houden is verdedigbaar. De bietenvoorraad is dan klein en het overgebleven deel kan nog worden versnipperd en worden ingekuild.

Samenvatting

Om de verspreiding van bietenvergelingsziekte tegen te gaan, is in de teeltvoorschriften vermeld dat het niet is toegestaan om na 1 of 15 april een voorraad suiker- en/of voederbieten (of afval ervan) te hebben. Doordat vroeger in het jaar grotere aantallen bladluizen voorkomen in combinatie met een enorme toename van de voederbietenteelt staat het teeltvoorschrift onder druk. De overweging is om het verbod te vervroegen naar 1 of 15 maart.

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek/desk study.

Tags

Gewasbescherming

Suikerbieten

author_image

Auteur

Annelies Beniers