Variabel poten van aardappelen is al snel winstgevend in pootaardappelen: vanaf 1% meeropbrengst of bij 2,2% betere maatsortering. Het nog niet is bewezen, maar volgens gebruikers levert variabel poten een uniformere maatsortering en een hogere opbrengst op. Vier telers van consumptieaardappelen, een zetmeelaardappelteler en een pootgoedteler gingen met variabel poten aan de slag binnen de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL).
Conclusies
- Variabel poten kan bij 1,09% meeropbrengst al uit (zonder verbeterde maatsortering)
- Variabel poten kan bij 2,16% verbeterde maatsortering uit (bij gelijke opbrengst)
- Het is nog niet aangetoond dat variabel poten meeropbrengst en verbeterde maatsortering geeft
- Toch verwachten telers veel van variabel poten
- Terminal software moet up-to-date zijn. Vooral bij taakkaarten met een hoge resolutie.
Samenvatting
Vijf telers gebruikten snarenbedpootmachines en één teler had een omgebouwde bekerpootmachine. Alle machines werkten goed.
De pootafstand bepaalden ze met bodemscans, bodempotentiekaarten of met historische opbrengst- en satellietdata. Eén teler gebruikte brandstofdata van zijn trekker tijdens het ploegen.
Kiemproef
De standaard pootafstand bepaalden ze met een kiemproef. Daarna pasten ze gemiddeld 19% variatie toe, met minimaal 10% en maximaal 28% variatie.
Voor taakkaarten waren de telers afhankelijk van adviseurs met software. Inmiddels zijn er gratis websites beschikbaar met rekenregels.
Terminal verouderd
Het eerste jaar waren er opstartproblemen, vooral met het inladen van taakkaarten. Bij één teler kon een verouderde terminal de resolutie niet aan. Het tweede jaar ging beter.
Schaduwplekken en spuitpaden
Er is nog niet geëxperimenteerd met grotere pootafstand op schaduwplekken en kleinere pootafstand bij de spuitpaden. Deze maatregelen hebben naar verwachting een positief effect op de opbrengst.
Is variabel poten winstgevend?
Dit is nog niet wetenschappelijk aangetoond. De telers vonden hun gewas en de maatsortering uniformer dan eerdere jaren. Experts zagen de belangstelling voor variabel poten sterk groeien binnen NPPL.
De auteurs hebben een scenario voor variabel poten uitgerekend. In pootgoed maak je al winst met een meeropbrengst van 1,09%. In de teelt van zetmeelaardappelen maak je winst bij 5% meeropbrengst.
De experts gingen hierbij uit van een investering van € 15.000 in de machine, met een afschrijving van 5 jaar op 50 hectare.
Impactscore
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten
direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik
van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een
korte toelichting.
Variabel poten vergt een kleine investering in een bodemscan en eventueel hulp bij een taakkaart maken. En een investering in een nieuwe of omgebouwde pootmachine. Afhankelijk van de variatie binnen het perceel kun je meer of minder pootgoed nodig hebben.
Men verwacht dat variabel poten via meeropbrengst én een betere maatsortering winst oplevert.
Betrouwbaarheidsscore:
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd zonder herhalingen. De resultaten bevatten geen statistische onderbouwing. Er is geen hard bewijs geleverd dat variabel poten een meeropbrengst en betere maatsortering oplevert. Het is daarmee matig betrouwbaar.