Variabel bijbemesten stikstof geeft beter benutting door gewas
Volledig onderzoeksrapportVariabel bijbemesten stikstof geeft beter benutting door gewas
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research
Locatie: 3 telers op 3 locaties
Periode: van 2018 tot 2020
Gefinancierd door: NPPL
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: Klei
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is niet statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd zonder herhalingen. De resultaten bevatten geen statistische onderbouwing. Het is daarmee matig betrouwbaar.
Dit NPPL-onderzoek geeft de procedure van stikstofbijbemesting weer. Van sensordata, naar gewasgroeimodel naar taakkaart. En dan de uiteindelijke uitvoering met kunstmeststrooier. Er is bij 3 telers in 4 gewassen in 7 teelten variabel bijbemest. De toepassingen hebben geleid tot een betere ruimtelijke verdeling van de stikstof over het gewas en een betere efficiëntie van de stikstof. NPPL staat voor Nationale Proeftuin voor Precisielandbouw.
Stikstof als meststof is een belangrijke groeifactor in akkerbouwmatige teelten. Telers worden steeds meer gedwongen om zuinig met stikstof om te gaan.
Lees meer
Naast de stikstofbasisbemesting aan het begin van de teelt, wordt er vaak in het groeiseizoen ook nog een keer stikstof gegeven, stikstof-bijmesten. In de bodem zijn verschillen in het stikstofnaleverend vermogen en daarmee in de beschikbare stikstof voor het gewas. Om hiervoor te compenseren, kan er op basis van bodem- of biomassakaarten variabel stikstof worden toegediend zodat het volledige gewas is voorzien.
Het bleek relatief eenvoudig om een taakkaart te maken op basis van satelliet- of dronedata. De taakkaart werd, afhankelijk van de teler, gemaakt met Akkerweb, taakkaart.nl, Farmworks of SMS. Het vervolgens inladen van de taakkaart in de GPS terminal op de trekker was niet ingewikkeld. Het was voor de telers ook gemakkelijk om de taak in het veld uit te voeren.
Uit dit onderzoek komt een gemiddelde besparing van 35 kilo stikstof per hectare, zonder dat dit ten koste gaat van de opbrengst. Er zijn geen opbrengstmetingen gedaan, maar betrokken telers gaven aan uit te gaan van een betere opbrengst. Door een betere benutting van de stikstof is er een minder risico op uitspoeling, ten voordele van de grondwaterkwaliteit.
In droge zomers kan door sensoren een stikstoftekort worden aangegeven. Dit wordt veroorzaakt doordat de planten de bodemstikstof niet kunnen opnemen. Ook de afhankelijkheid van satellietbeelden is een nadeel, deze zijn lang niet altijd op het juiste moment beschikbaar.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gebruik kunstmest
Het gaat niet zozeer om absoluut minder of meer, maar heeft het gewas minder of meer behoefte aan stikstof?
Uitspoeling meststoffen
Door de betere benutting van de stikstof door het gewas is de uitspoeling minder.
Kosten
Er wordt geen uitspraak gedaan over extra kosten aan taakkaarten. Uit eerder onderzoek blijkt dat de hoeveelheid kunstmest op de percelen gelijk is maar anders verdeeld.
Gewasopbrengst
Er zijn geen opbrengstmetingen gedaan, maar betrokken telers gaven aan uit te gaan van een betere opbrengst.
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd zonder herhalingen. De resultaten bevatten geen statistische onderbouwing. Het is daarmee matig betrouwbaar.
Bemesting
Precisielandbouw