Uniforme meting kwaliteit bodem in de nabije toekomst beschikbaar voor boeren
Volledig onderzoeksrapportUniforme meting kwaliteit bodem in de nabije toekomst beschikbaar voor boeren
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Wageningen UR
Locatie: Nederland
Periode: van 2019 tot 2021
Gefinancierd door: LNV, BO Akkerbouw en anderen
Status onderzoek: Lopend
Bodemsoort: Klei- en zandgrond
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is niet statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd. Het is daarmee betrouwbaar.
Het streven is dat in 2030 in Nederland het beheer van de bodem is verduurzaamd. Jaarlijks wordt dan 0.5 Megaton koolstof vastgelegd om negatieve klimaatsveranderingen tegen te gaan. Bodemindicatoren (voor landbouwgronden in Nederland) zijn geselecteerd en verder aangepast voor het bepalen van de landbouwkundige bodemkwaliteit (BLN versie 1.1). In de nabije toekomst kunnen boeren uniform, betrouwbaar en éénduidig de bodemkwaliteit van hun percelen meten en verbeteren.
Waarom meten van bodemkwaliteit? Een goede bodem kan leiden tot hoge opbrengsten met een minimum aan input zoals bemesting, gewasbeschermingsmiddelen of brandstof. Maar hoe kunnen we de kwaliteit van een bodem beoordelen en vaststellen of deze te verbeteren is? Welke metingen geven de juiste informatie om te laten zien wat de bodemkwaliteit is?
Lees meer
Het ministerie van LNV is in 2019 gestart met het nationaal programma landbouwbodems (NPL) om in de toekomst landbouwbodems duurzaam te beheren en de bodemkwaliteit te behouden of te verbeteren. De WUR heeft in 2019 in opdracht van LNV de BLN-indicatorenset ontwikkeld (versie 1.0). In 2021 is de set aangepast en verbeterd (versie 1.1). Ook zijn de streefwaarden en referentiewaarden geactualiseerd. Verder is het belangrijk dat bij het meten een gemeenschappelijke, eenduidige werkwijze wordt gebruikt.
Door het meten van de bodemkwaliteit kan er gericht worden gewerkt aan het versterken van bodemfuncties, productie, waterregulatie, koolstofopslag, recycling nutriënten en biodiversiteit.
Boeren inzicht geven en vertrouwen krijgen in de achttien geselecteerde bodemindicatoren om door hen in de toekomst te worden toegepast voor het meten en verbeteren van de bodemkwaliteit van hun percelen.
Vijf categorieën op het gebied van koolstof, bodemfysica, bodemchemie en bodembiologie:
Organische stof
Fysisch
Chemisch
Biologisch
Visueel
– Bodemstructuur
– Bodemleven
– Beworteling
Voor het meten van de indicatoren zijn er klassieke methodes en bij een aantal indicatoren snelle goedkopere meetmethodes beschikbaar. Per indicator, soort bedrijf en grondsoort zijn de streef- of referentiewaarden genoteerd.
Referentiewaardes kunnen niet worden gezien als de ‘optimale’ waarde en worden alleen gebruikt als streefwaarden niet beschikbaar zijn.
De doorontwikkeling naar BLN versie 2.0 zal naar verwachting in 2023 beschikbaar komen.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gezondheid bodem
Door het meten van de bodemindicatoren kan de boer maatregelen inzetten op een verbetering van de bodem en zo de bodemgezondheid verhogen.
Gebruik chemische middelen
Een goede bodem kan leiden tot hoge opbrengsten met een minimum aan input waaronder gewasbeschermingsmiddelen.
Gebruik kunstmest
Een goede bodem kan leiden tot hoge opbrengsten met een minimum aan input waaronder bemesting.
Gebruik energie
Een goede bodem kan leiden tot hoge opbrengsten met een minimum aan input waaronder brandstof.
Uitstoot broeikasgassen
Een goede bodem kan leiden tot hoge opbrengsten met een minimum aan input waaronder brandstof, dus minder uitstoot broeikasgassen.
Voedselveiligheid
Een goede bodem kan leiden tot een hogere biodiversiteit
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd. Het is daarmee betrouwbaar.
Bodemgezondheid