Tot 20% kostenbesparing met precisieberegening
Volledig onderzoeksrapportTot 20% kostenbesparing met precisieberegening
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Wageningen UR
Locatie: Deelnemers NPPL
Periode: van 2017 tot 2019
Gefinancierd door: Ministerie LNV
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: Zand en löss
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is niet statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd zonder herhalingen. De resultaten bevatten geen statistische onderbouwing. Het is daarmee matig betrouwbaar.
Beregenen met een precisieberegeningskanon bespaart 10-20% aan kosten. Druppelirrigatie geeft een meeropbrengst van 15% en waterbesparingen tot 50%. Boeren zijn positief, maar er zijn nog uitdagingen.
Beregenen is een arbeidsintensieve maatregel. Bovendien is water is niet altijd voorradig. Precisieberegenen kan interessant zijn omdat het arbeid en water kan besparen.
In de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) hebben zes boeren precisieberegeningssystemen uitgeprobeerd in 2019 en 2020. Hun praktijkervaringen zijn in dit onderzoek samengevat.
Lees meer
Wat is het: Het beregeningskanon wordt automatisch aangestuurd zodat het alleen binnen de perceelgrenzen beregent en alleen wat het gewas nodig heeft. De waterbehoefte kan de boer zelf inschatten of aflezen van vochtsensoren in de bodem.
Getest: lelies, eerstejaars plantuien, en aardbeienplanten.
Voordelen:
Nadelen:
Wat is het: Bij het inzaaien leg je slangen op of in de grond en verwijdert ze aan het einde van het seizoen. Tijdens het seizoen geef je precies de hoeveelheid water die het gewas nodig heeft. De waterbehoefte kan de boer zelf inschatten of aflezen van vochtsensoren in de bodem.
Getest: zaaiuien op zand- en lössgrond
Voordelen:
Nadelen:
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gebruik energie
Door gebruik van precisieberegeningskanon of druppelirrigatie kunnen boeren minder energie gebruiken voor het beregenen.
Gebruik water
Door gebruik van precisieberegeningskanon of druppelirrigatie kunnen boeren minder water gebruiken voor het beregenen.
Kosten
Door gebruik van precisieberegeningskanon kunnen boeren besparen op kosten voor het beregenen.
Gewasopbrengst
Door gebruik van druppelirrigatie kunnen boeren een meeropbrengst behalen door de gelijkmatige watergift.
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd zonder herhalingen. De resultaten bevatten geen statistische onderbouwing. Het is daarmee matig betrouwbaar.
Beregenen