Loofdoding bij aardappelen is afhankelijk van het gekozen systeem en teeltdoel. Bij pootaardappelen is een snelle en adequate aanpak gewenst. Bij chemische loofdoding bepalen spuittechniek, -volume en toepassingsomstandigheden de effectiviteit. Bij een mechanische aanpak biedt klappen/spuiten of looftrekken een snelle loofdoding.
Conclusies
Volveldsbehandeling
- Bij een spuitschema van tweemaal Quickdown en eenmaal Spotlight is de effectiviteit van loofdoding willekeurig van de middelvolgorde.
- Spuit met voldoende spuitvolume (minimaal 400 l/ha) en zorg voor een goede bedekking voor een effectieve loofdoding.
- De lichtintensiteit of straling in de dagen na toepassing beïnvloedt de werking van de middelen.
Mechanische methoden – acute loofdoding
- Loofklappen gevolgd door een bespuiting 2 dagen later met 1 l/ha Spotlight Plus geeft een snellere afsterving van de stengels dan een bespuiting voor het klappen.
- Klappen in combinatie met een toepassing van halve dosering Spotlight met de Loof-Does geeft een vergelijkbaar resultaat als klappen 2 dagen gevolgd door een bespuiting Spotlight.
- Looftrekken geeft een vergelijkbaar beeld als driemaal volveldsbespuiting waarbij het looftrekken 6 dagen na de eerste bespuiting werd uitgevoerd.
Samenvatting
Door het wegvallen van de middelen Reglone en Finale is de chemische loofdoding beperkt. In 2019 en 2020 heeft Delphy onderzoek uitgevoerd naar loofdodingstrategieën in poot- en consumptieaardappelen.
Het onderzoek is gefinancierd door de Brancheorganisatie Akkerbouw in het kader van het ‘Actieplan Plantgezondheid’. In het onderzoek is gekeken naar het effect van de verschillende behandelingen en strategieën op het afsterven van het blad en de stengels, het vastzitten van de stengels, de opbrengst en sortering en de huidvastheid.
Volveldsbespuitingen
Uit het onderzoek blijkt dat met volveldsbespuitingen met Quickdown en Spotlight Plus een vitaal gewas onvoldoende gedood kan worden. Reglone gevolgd door Spotlight en Quickdown werkte duidelijk beter. Starten met Spotlight gevolgd door tweemaal Quickdown werkte in pootaardappelen iets minder dan starten met Quickdown gevolgd door Spotlight en Quickdown of Quickdown en Spotlight. In beide proeven werd geen duidelijk effect van het spuitsysteem geconstateerd. Vervanging van Reglone in het spuitschema door het zure nog niet toegelaten NEU1170H werkte beter dan Reglone vervangen door Quickdown. Ook de nog niet praktijkrijpe methode met toepassing van heet schuim (foamstream) als eerste behandeling heeft perspectief. Door Ecostyle wordt gewerkt aan een toelating voor NEU1170H. Het zal nog enkele jaren duren totdat dit voor elkaar is.
Mechanische methoden
Mechanische methoden hebben als nadeel dat er om de 3 of 6 meter door het gewas gereden moet worden. Dit kan tot gevolg hebben dat er groene knollen ontstaan vanwege bloot komen liggen wat in consumptieaardappelen nadelig is. Ook kan structuurbederf optreden met als mogelijk gevolg bij veel neerslag rotte knollen en moeilijker rooien.
In de pootaardappelproef werd een vergelijking gemaakt tussen starten met klappen gevolgd door Beloukha of Spotlight en Quickdown. Ook werd gekeken naar start met Quickdown gevolgd door klappen en spuiten met Beloukha of Spotlight gevolgd door een bespuiting met Quickdown. Van al deze methoden was het effect op de stengels ongeveer hetzelfde.
Bij start met klappen werd ook een vergelijking gemaakt met toepassing van een loofdoes met Spotlight. De stengels stierven hierdoor duidelijk sneller af. Het effect op opbrengst en sortering van alle methoden met klappen kwam dicht bij het resultaat van Reglone. In de proef werd ook nog gekeken naar looftrekken. Deze methode werd vrij laat ingezet waardoor de aardappelen iets meer uit de maat gegroeid waren. Op zich werkte looftrekken prima.
Impactscore
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten
direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik
van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een
korte toelichting.
Een voldoende spuitvolume en bedekking verbetert de effectiviteit van het middel.
Betrouwbaarheidsscore:
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.