Tagetes onderdrukt wortellesieaaltjes; Vydate in ui overbodig
Volledig onderzoeksrapportTagetes onderdrukt wortellesieaaltjes; Vydate in ui overbodig
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Delphy
Locatie: Beuling Eerste Exloërmond
Periode: van 2017 tot 2020
Gefinancierd door: BO Akkerbouw
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: Dalgrond
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Wortellesieaaltjes (Pratylenchus penetrans) tasten het wortelstelsel van ui aan met als gevolg opbrengstreductie. Tagetes als voorvrucht reduceerde de Pp-aaltjespopulatie met 90%. Zaaiuien vertoonde op dit perceel een hogere opbrengst en een betere kwaliteit dan bij de andere voorvruchten. De netto opbrengst was het hoogst zonder het granulaat Vydate (10 kilo/ha).
De afgelopen jaren zijn er steeds meer problemen geconstateerd met schadelijke aaltjes in Noordoost-Nederland. Dit zijn het aardappelcysteaaltje (AM), wortellesieaaltje Pratylenchus penetrans, wortelknobbelaaltje Meloidogyne spp. en vrijlevende wortelaaltje Trichodorus spp. De aaltjes veroorzaken opbrengstderving in onder andere aardappelen, uien en peen.
Lees meer
Veel ervaring is opgedaan om op een natuurlijke manier de aaltjes in het veld te bestrijden. Bij aardappelmoeheid is bekend dat door braak of teelt van aardappels als vanggewas de AM-populatie afneemt. Tagetes patula is de meest effectieve bestrijdingsmaatregel voor het verminderen van het wortellesieaaltjes. Tagetes vermeerdert wel Trichodoriden sterk. Effectief tegen het wortelknobbelaaltje is de teelt van resistente bladrammenas.
Onder de noemer Bio Bodem Boost is in het voorjaar van 2018 gestart met een veldexperiment om meerdere alen tegelijkertijd binnen één teeltjaar aan te pakken.
Kan er binnen één teeltjaar op een perceel met twee natuurlijke bestrijdingsstrategieën drie soorten alen (AM, wortelknobbelaaltje en wortellesieaaltje tegelijkertijd worden verminderd?
In 2019 is op een perceel met hoge besmettingen van AM, wortelknobbelaaltjes (Melo) en wortellesieaaltjes (Pp), vier bestrijdingsstrategieën in 4 herhalingen aangelegd:
In 2020 zijn op dit perceel zaaiuien geteeld, met een tweedeling: Met en zonder granulaat Vydate (10 kilo per ha).
In januari en november 2020 zijn (in grondmonsters) het aantal alen per 100 ml grond van de verschillende soorten bepaald.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gebruik chemische middelen
Door de aaltjespopulaties op een natuurlijke manier te bestrijden zijn er mindere chemische gewasbeschermingsmiddelen nodig.
Voedselveiligheid
Minder gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen door op een natuurlijke manier aaltjes te bestrijden.
Gewasopbrengst
Bij een goede natuurlijke bestrijding van de aaltjespopulaties is de opbrengst van het gewas hoger.
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Gewasbescherming
Uien