Met de Integrated Crop Management (ICM) aanpak kunnen suikerbieten succesvol worden geteeld zonder het gebruik van Candidates for Substitution (CfS’en). Wel blijft het saldo achter door stijgende kosten. Daarnaast is resistentie van suikerbietrassen van cruciaal belang. Zonder resistente rassen is een succesvolle teelt zonder het gebruik van CfS’en lastig.
Conclusies
- Opbrengstverschillen tussen de het referentiesysteem en het ICM-systeem zijn klein en niet significant.
- Het referentiesysteem presteerde economisch beter dan het ICM-systeem.
- Kosten voor gewasbescherming en energie stegen in het ICM-systeem.
- Cercospora-aantasting is hoger aan randen van het veld.
Samenvatting
Onderzoek is uitgevoerd op WUR-proefboerderij Vredepeel. De proef omvat 2 teeltsystemen, de referentie (ref) en het ICM-systeem. Beide systemen hebben een 8-jarige rotatie met 6 gewassen. De proef is aangelegd in 4 herhalingen.
In dit artikel worden de resultaten van suikerbiet-vroeg en suikerbiet-laat besproken. Suikerbiet-vroeg werd rondom het midden van oktober geoogst, suikerbiet-laat werd gemiddeld genomen vijf weken later geoogst.
In het ICM-systeem wordt geen gebruikgemaakt van Candidates for Substitution (CfS’en). Dit zijn middelen waarvan de overheid moet beoordelen of deze middelen noodzakelijk zijn of dat er een gunstiger alternatief beschikbaar is, inclusief niet-chemische methoden.
Resultaten
De netto-opbrengst (ton/ha) voor suikerbiet-vroeg en suikerbiet-laat laat over alle vier jaren geen significant verschil zien tussen het referentiesysteem en het ICM-systeem.
Opvallend was de cercospora-aantasting in de velden aangrenzend aan de velden met suikerbiet in het voorgaande jaar. In deze veldjes werd significant meer cercospora aangetroffen. In meerdere proefjaren is er een significante relatie gevonden tussen de netto-opbrengst en de cercospora-aantasting.
Het referentiesysteem presteerde economisch beter dan het ICM-systeem. De bruto-geldopbrengst liet een daling zien van -4% en -2% voor respectievelijk suikerbiet-vroeg en suikerbiet-laat.
De kosten voor gewasbeschermingsmiddelen stegen met +16% en +14% voor respectievelijk suikerbiet-vroeg en suikerbiet-laat. Dit is te verklaren doordat de beschikbare alternatieve middelen, zonder CfS’en, ter bestrijding van cercospora duurder uitvallen. Doordat de kosten voor energie in het ICM-systeem ook stegen, daalde het saldo van het ICM-systeem in vergelijking met het referentiesysteem.
Impactscore
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten
direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik
van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een
korte toelichting.
Het ICM-systeem had een lagere bruto-geldopbrengst.
Betrouwbaarheidsscore:
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.