Stengelaaltjes ook op zware gronden niet opgewassen tegen inundatie

Volledig onderzoeksrapport

Stengelaaltjes ook op zware gronden niet opgewassen tegen inundatie

Foto: Canva
Foto: Canva

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Wageningen UR

Locatie: Lelystad

Periode: 2023

Gefinancierd door: BO Akkerbouw, TKI Agri & Food

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Duingrond en zavelgrond

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Ja

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

Succesvolle bestrijding van stengelaaltjes (Ditylenchus dipsaci) maakt percelen weer geschikt voor de teelt van gevoelige gewassen, zoals aardappel en ui. Ook de teelt van uitgangsmateriaal (pootaardappelen, bloembollen) is weer mogelijk. Om te toetsen of inundatie ook in zwaardere gronden helpt tegen stengelaaltjes is een emmerproef uitgevoerd.

Conclusies

  • Inundatie gedurende 14 weken bij 18°C doodde >99% van de stengelaaltjes. Dat gebeurde ook zonder toevoeging van (omgerekend) 40 of 80 ton/ha vers gras.
  • Geen verschil in afdoding tussen gronden van 3%, 27% of 33% afslibbaarheid.
  • De gemeten zeer lage restbesmetting kan het gevolg zijn van de moleculaire detectiemethode. Deze methode kan ook DNA van recent gestorven aaltjes detecteren.
  • Door manier van inoculeren waren alleen juvenielen van stengelaaltjes aanwezig. De eieren of ruststadia (dauerlarve). zoals die op praktijkpercelen wel voor kunnen komen, waren niet aanwezig.
  • Aanvullende proeven met natuurlijke besmettingen op praktijkpercelen zijn gewenst om de effectiviteit van inundatie betrouwbaar te kunnen beoordelen.

Samenvatting

De proef werd uitgevoerd in emmers onder geconditioneerde omstandigheden (14 weken bij 18°C). Drie grondsoorten zijn gebruikt: (duin)zandgrond (3% afslibbaar), en twee zavelgronden, waarvan de lichtste 27% afslibbaar, en de zwaardere 33% afslibbaar.

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

Tags

Aaltjesbestrijding

Gewasbescherming

author_image

Auteur

Rik Peters