Soja-rassen veelbelovend, maar opbrengst nog niet optimaal
Volledig onderzoeksrapportSoja-rassen veelbelovend, maar opbrengst nog niet optimaal
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Wageningen UR
Locatie: Nederland
Periode: van 2019 tot 2020
Gefinancierd door: Agrifirrm
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: klei, zand
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.
De EU, waaronder Nederland, wil minder afhankelijk worden van de import van eiwitrijke grondstoffen uit Noord- en Zuid-Amerika. Het gewas soja is een goede kandidaat voor dit streven. Om de teelt van soja concurrentiekrachtig te maken is 1) een opbrengst van meer dan 3,5 ton per ha nodig met 2) een eiwitgehalte van minimaal 42% en 3) oogstrijp in eerste week van oktober. De rassen Obelix, Viola en Aurelina komen in de buurt van deze drie criteria.
Het eiwitgehalte van in Nederland geteelde soja varieert sterk van jaar tot jaar en van locatie tot locatie. Ook in de VS, Brazilië en Argentinië fluctueert het eiwitgehalte sterk. Er zijn duidelijk verschillen tussen rassen. Het voor Nederland veredelde ras Adsoy voldoet onvoldoende aan de drie criteria: 1) 3.5 ton per ha opbrengst, 2) Eiwitgehalte 42% en 3) Oogstrijp eerste week oktober met 15-18% vocht.
Lees meer
Daarnaast speelt de ontwikkeling van de wortel(stikstof)knolletjes een rol in een goede stikstofvoorziening voor zowel de opbrengst als het eiwitgehalte. Deze knolletjes zorgen ervoor dat de plant in z’n eigen stikstofbehoefte kan voorzien via de binding van stikstof uit de lucht. De Rhizobium-bacteriën waarmee soja in symbiose leeft (en wortelknolletjes vormt) zijn van nature niet aanwezig in de Europese bodems. Ze moeten geïnoculeerd worden bij het zaaien. Deze bacterie wordt pas actief bij voldoende hoge bodemtemperatuur (rond de 15°C). Advies is daarom tussen circa 20 april en 5 mei te zaaien.
Opbrengst kg per ha, Eiwitgehalte(%), N-inhoud bonen, Vocht% bij oogst, Kg per ha Eiwit, Lengte, Vroegrijpheid, aantal Wortel(stikstof)knolletjes per plant.
Rassenproeven:
Eiwitproeven:
Biologische Soja-veldproef:
Auteurs: R.D. Timmer en C.L.M. de Visser
Voor meer informatie: Rapport (2020): Factoren die het eiwitgehalte van sojabonen beïnvloeden, R.D. Timmer en C.L.M. de Visser, Wageningen Universiteit & Research, Rapport WPR-833.
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.
Eiwitgewassen
Soja