Robottrekkers in boomgaarden verhogen efficiëntie en besparen tijd

Volledig onderzoeksrapport

Robottrekkers in boomgaarden verhogen efficiëntie en besparen tijd

Robottrekker. - Foto: Mark Pasveer
Robottrekker. - Foto: Mark Pasveer

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Univ.: Aarhus, Hohenheim, Californië, Turijn

Locatie: Taastrup campus, Denemarken

Periode: 2013

Gefinancierd door: Niet vermeld

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Niet vermeld

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is niet statistisch onderbouwd. Data zijn direct gemeten in de proef.

Herhalingen:

Nee

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd en niet in herhalingen. De resultaten bevatten een matige statistische onderbouwing. Het is daarmee matig betrouwbaar.

Boomgaarden zijn zeer geschikt voor toepassing van autonome trekkers (robots) vanwege de vaste rijen en vaststaande posities van bomen. Een robottrekker uitgerust met een gebiedsbedekkend navigatiesysteem volgde de rekenkundig optimale route en geeft inzicht in mogelijke besparingen voor energie en tijd.

Conclusies

  • Een robottrekker kan zijn route optimaal berekenen, waardoor voor een taak minder afstand wordt afgelegd, minder niet-werkende meters worden gemaakt en tijdswinst wordt geboekt.
  • Een groot gedeelte van de winst zit in het perfect uitvoeren van het draaien van de trekker.
  • Het maakt. voor het navigatiesysteem zeer weinig uit of de vorm van de boomgaard perfect recht, gebogen of golvend is.

Samenvatting

Voor een robottrekker is een navigatiesysteem ontwikkeld op basis van B-patronen: door een algoritme berekende opeenvolgende bewegingen die samen de optimale route tussen twee punten of in een gebied vormen. Ze volgen geen vast patroon maar worden per stukje route opnieuw berekend.

Aanvullende informatie

Bochtis, D., Griepentrog, H. W., Vougioukas, S., Busato, P., Berruto, R., & Zhou, K. (2015). Route planning for orchard operations. Computers and electronics in agriculture113, 51-60.

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd en niet in herhalingen. De resultaten bevatten een matige statistische onderbouwing. Het is daarmee matig betrouwbaar.

Tags

Precisielandbouw

author_image

Auteur

Rik Peters