Optimaal driftarm spuiten met verlaagde spuitboom en 120 graden doppen

Volledig onderzoeksrapport

Optimaal driftarm spuiten met verlaagde spuitboom en 120 graden doppen

Gewasbescherming. - Foto: Henk Riswick
Gewasbescherming. - Foto: Henk Riswick

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Delphy

Locatie: Lelystad

Periode: van 2019 tot 2021

Gefinancierd door: BO Akkerbouw

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Niet relevant

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Gaat hier om demonstratiemetingen, geen statistische onderbouwing.

Herhalingen:

Nee

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Geen betrouwbaarheidsscore omdat het hier gaat om demonstratie-metingen.

Een verlaagde spuitboom met 120 graden doppen (dopafstand 25 cm) zorgt voor een zeer gelijkmatige vloeistofverdeling en een goede gewasbedekking en indringing. Deze techniek is echter (nog) niet erkend als Driftreducerende techniek (DRT) in Nederland. In Duitsland is deze wel erkend met boomhoogte van 50 cm en dopafstand 50 cm (voor klasse 90% driftreductie).

Conclusies

  • Een verlaagde spuitboom met 120 graden doppen (dopafstand 25 cm) zorgt voor een zeer gelijkmatige vloeistofverdeling en goede gewasbedekking en indringing (niet erkend in Nederland).
  • Goede gewasbedekking gemeten bij spuittechnieken van Wingssprayer en Wave met toepassing van het spuitbord. Met toepassing van 10-15 cm slepen door het gewas werden matige resultaten van bedekking gemeten.
  • Bij 3 bar druk en 90% driftreducerende doppen zijn de gewasbedekking en indringing van de spuitvloeistof visueel redelijk.
  • Visueel is een waardering gegeven van de spuitvloeistofverdeling, gewasbedekking en indringing. Kwantitatief was dit nog niet mogelijk.
  • Bij metingen van bedekking van de toplaag is er verschil tussen watergevoelig papier en fluorescerend spuitvloeistof waargenomen. Hoe komt dit?
  • Voor goede gewasbedekking en indringing bij technieken met luchtondersteuning is de instelling erg belangrijk. Resultaat is afhankelijk van de vaardigheid van de chauffeur en weerssituatie.

Samenvatting

Drie kenmerken zijn belangrijk voor het testen van driftreductiesystemen:

  • Een gelijkmatige breedteverdeling van de spuitvloeistof voor een juiste dosering over het veld. Een mobiele spuitbord is hiervoor ontwikkeld.
  • Bedekking op het gewas. Een kist is gebouwd met blacklights met fluorescerend spuitvloeistof.
  • Indringing in en bedekking op het gewas. Gemeten met vloeistofgevoelig papier geklemd aan een standaard (horizontaal en verticaal).

Aanvullende informatie

Artikel: Goed spuiten met driftarme techniek. Overzicht waarnemingen verdeling, bedekking en indringing demo sept 2019 Lelystad. Auteur: Herman Krebbers, Delphy Specialist Mechanisatie en Precisie Landbouw.

Demonstratie en effectiviteitsonderzoek driftreducerende spuittechnieken. Technische resultaten demo onderzoek 2019. Projectleider Herman Krebbers

Lijst met indeling van spuitdoppen in DriftReducerende Dop-klassen (DRD-klassen).

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Geen betrouwbaarheidsscore omdat het hier gaat om demonstratie-metingen.

Tags

Gewasbescherming

author_image

Auteur

Annelies Beniers