Onkruid onderdrukken met groenbemesters en vanggewassen

Volledig onderzoeksrapport

Onkruid onderdrukken met groenbemesters en vanggewassen

Rogge als vanggewas. - Foto: Henk Riswick
Rogge als vanggewas. - Foto: Henk Riswick

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research

Locatie: Valthermond

Periode: van 2019 tot 2021

Gefinancierd door: SNN, provincie Drenthe

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Dalgrond

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Nee

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

Doel van de proef was het testen van verschillende groenbemesters en het effect op onkruiden en nematoden. Dit alles voor onderzoek naar de mogelijkheden van een verminderde inzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Bij de keuze van groenbemesters wordt momenteel rekening gehouden met de gewasrotatie, aanwezige nematoden en afsterving/bewerking van groenbemesters.

Conclusies

  • Groenbemesters na zomergraan voor de winter onderwerken resulteert in minder onkruid in het opvolgende jaar.
  • De teelt van Tagetes na zomergraan resulteert in afname van P. penetrans.
  • Teelt van vanggewassen na zetmeelaardappelen kent onvoldoende gewasgroei om van bodembedekking te spreken.
  • Om het concept van onkruidonderdrukking van een groenbemester en vanggewas een succes te laten worden, is het noodzakelijk dat de sector kan beschikken over wintervaste groenbemesters die tot in het voorjaar gesloten blijven.

Samenvatting

Van 2019 t/m 2021 is geëxperimenteerd met de inzaai van groenbemesters en vanggewassen. Van het bedekt houden van de bodem gedurende de winter mogen een aantal voordelen worden verwacht. Zo zal een bedekte bodem minder last hebben van erosie terwijl nutriënten de winter over worden getild. Van wintergroene groenbemesters en vanggewassen wordt aangenomen dat deze in winters bijdragen aan een onkruidonderdrukking, omdat de bodem bedekt is. Het effect op de onkruidonderdrukking en nematoden is in deze proeven onderzocht.

Aanvullende informatie

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

Tags

Groenbemesters

Vanggewassen

author_image

Auteur

Iris Visscher