Onkruid in aardappel is effectief mechanisch te bestrijden
Volledig onderzoeksrapportOnkruid in aardappel is effectief mechanisch te bestrijden
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Wageningen Open Teelten
Locatie: Diverse locaties in Nederland
Periode: van 1990 tot 1992
Gefinancierd door: Onbekend
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: Klei, dalgrond, zavel en löss
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Mechanische onkruidbestrijding is uitvoerig onderzocht in de jaren ’90. In recente jaren is dit thema weer relevanter geworden door het wegvallen van onkruidbestrijdingsmiddelen en een vraag naar duurzame teeltmethoden. Van deze oude kennis kan nog steeds geleerd worden. Hieruit blijkt dat mechanische bestrijding van onkruid in aardappelen op alle grondsoorten effectief is.
In het verleden is veel onderzoek gedaan naar mechanische onkruidbestrijding in de akkerbouw. Voor aardappelen is tussen 1990 en 1993 op verschillende plekken in Nederland onderzoek gedaan. Enkele mogelijkheden:
Onder ‘Lees meer’ de belangrijkste resultaten en lessen bij gebruik van mechanische technieken ten opzichte van enkel herbiciden.
Lees meer
Op deze grondsoort zijn rijenfrezen voor en na opkomst, rijenfrezen i.c.m. hoekschoffels onderzocht. In éen jaar werd te laat gefreesd door natte omstandigheden (grootste bladeren 3-5 cm doorsnee). Dit leverde een opbrengstvermindering van 4% op. Bij andere objecten en jaren geen statistische verschillen.
Op deze grondsoort werd onder andere de aardappel in rogge gepoot. Ook werd onderscheid gemaakt tussen intensief (klein onkruid) en extensief (alleen bij groot onkruid). Zowel het onkruid als rogge waren zeer goed mechanisch te bestrijden. Verschillen in opbrengst waren niet statistisch betrouwbaar.
In loofontwikkeling en grondbedekking zijn geen verschillen tussen objecten (combinaties van afeggen, aanaarden, hoekschoffels en triltand in vergelijking met praktijk) waargenomen.
Voor mechanisch onkruid bestrijden moeten geschikte momenten worden benut. Dit vraagt een grotere en doeltreffende inzet vergeleken met chemische bestrijding.
Uitstellen van een bewerking door weersomstandigheden betekent dat onkruid en/of gewas te groot werden en op een andere manier moet worden gewerkt, of dat onkruid alleen nog handmatig verwijderd kan worden.
Voor verschillende grondsoorten zijn meerdere mogelijkheden om een goed resultaat te bereiken. Dat ging even goed mechanisch als chemisch. De enige opbrengstvermindering vond plaats door rijenfrezen met een te groot gewas (grootste bladeren waren 3-5 cm).
Dit onderzoek vond plaats in de jaren 90. Hou daarbij rekening dat de gebruikte technieken zijn doorontwikkeld en verbeterd. Denk aan een precisie-wiedeg of eco-ridger.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gebruik chemische middelen
Door mechanisch onkruid te bestrijden wordt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen verminderd.
Kosten
De vervanging van herbiciden door mechanische technieken levert in de meeste gevallen meer arbeid op, waardoor de kosten vaak stijgen.
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Aardappelen
Onkruidbestrijding