NPPL-deelnemers besparen 77% op herbicide met variabel spuiten
Volledig onderzoeksrapportNPPL-deelnemers besparen 77% op herbicide met variabel spuiten
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research
Locatie: Verspreid over Nederland
Periode: van 2019 tot 2020
Gefinancierd door: NPPL/Ministerie van LNV
Status onderzoek: Lopend
Bodemsoort: -
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is niet statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten geen statistische onderbouwing. Het is daarmee matig betrouwbaar.
De deelnemers van de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) die variabel spuiten met herbicide hebben flink op gewasbeschermingsmiddelen bespaard. De gemiddelde besparing was 77%. Deelnemers en experts verwachten dat zo’n hoge besparing een positief effect heeft op het bodemleven. Ook verwachten ze een hogere opbrengst omdat er minder schade aan het gewas optreedt.
Vier deelnemers aan de Nationale Proeftuin Precisielandbouw hebben ervaren dat je met variabel doseren veel op herbiciden kunt besparen. Gemiddeld gebruikten ze 77% minder in verschillende gewassen. Toch houden hoge investeringskosten veel telers nog tegen om te beginnen met variabel spuiten.
Lees meer
Drone-opnames laten maken met onkruiddetectie kostte in 2021 ongeveer €50 per hectare. Hoe groter de oppervlakte, hoe goedkoper. Een taakkaart maken kan met vrij beschikbare software op internet.
Vier telers hebben tussen 2019 en 2021 variabel herbicide gedoseerd.
De meeste onkruiden zijn eerst gedetecteerd met dronebeelden. De computer herkende 80% tot 90% van de onkruiden op de beelden. Verschillende soorten onkruid van elkaar onderscheiden bleek nog lastig.
Het spuitwerk is vervolgens gedaan met spuiten die per dop (25 cm) of per twee doppen (50cm) kan schakelen. Bij één teler is het spuiten niet gelukt door teveel problemen met de techniek, bij de anderen wel. Maar het kost de nodige moeite om alles werkend te krijgen.
Eén teler wil al jaren variabel onkruid bestrijden in lelies. Helaas zijn er nog geen algoritmes die lelie kunnen herkennen.
Eén teler heeft de Robovator wiedrobot getest in aardbeien. De Robovator beweegt zelf de schoffelbak naar links en rechts, ook tussen de rij. De robot kon onkruid op minder dan 3 cm van een aardbeienplant niet onderscheiden, maar de teler gebruikte er ook bodemherbiciden en een wiedbed naast.
De teler was erg enthousiast: hij had nog nooit zo weinig herbicide gebruikt en zo weinig wieduren gemaakt. Helaas zijn de investeringskosten te hoog; de machine kost €100.000.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gezondheid bodem
Minder chemie is beter voor het bodemleven grond/oppervlaktewater.
Gebruik chemische middelen
Variabel herbicide spuiten helpt veel gewasbeschermingsmiddel besparen.
Kosten
Investeringskosten zijn hoog. Maar bij aankoop nieuwe spuit een interessante overweging.
Gewasopbrengst
Moet nog worden bewezen, maar de verwachting is dat minder gewasbeschermingsmiddel de opbrengst verhoogt door minder schade aan het gewas.
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten geen statistische onderbouwing. Het is daarmee matig betrouwbaar.
Gewasbescherming
Precisielandbouw