NKG toch geen wondermiddel voor CO2
Volledig onderzoeksrapportNKG toch geen wondermiddel voor CO2
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Zes onderzoeksinstituten in China, UK en de VS
Locatie: China, UK en VS
Periode: 2022
Gefinancierd door: Onbekend
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: Vele grondsoorten
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Hoewel het om literatuuronderzoek gaat hebben de onderzoekers de resultaten van meer dan 1000 bodemmonsters uit 144 onderzoeken betrokken. Het is daarmee zeer betrouwbaar.
Bodemonderzoekers van zes instituten in China, UK en de VS concluderen dat je met NKG (niet-kerende grondbewerking) niet langdurig CO2 kunt opslaan in de bodem. NKG heeft veel voordelen, maar het moet niet meer worden gepromoot als wondermiddel voor CO2-opslag, aldus de onderzoekers.
De onderzoekers hebben meer dan duizend datasets uit 144 onderzoeken bestudeerd. Deze onderzoeken vergeleken organische koolstofgehaltes in de bodem bij niet-kerende- met conventionele grondbewerking.
Ze kwamen tot de conclusie dat na gemiddeld 14 jaar de hoeveelheid organische koolstof in de bodem nauwelijks was veranderd. Bij niet-kerende grondbewerking (NKG) wordt organische koolstof vooral in de toplaag opgeslagen. In dieper liggende lagen neemt het juist af.
Veel studies hebben naar de bovenste 15-20 centimeter gekeken en registreerden daardoor de afname in diepere bodemlagen niet.
Lees meer
NKG heeft wel andere voordelen. Het vermindert erosie, verbetert het watervasthoudend vermogen, de bodemstructuur en de algemene bodemgezondheid. Het vermindert dieselverbruik aanzienlijk, en de arbeidskosten die bij het ploegen horen.
NKG-bodems zijn gemiddeld kouder. Ze zijn natter, en door de gewasresten lichter van kleur. Daarom warmen ze minder snel op dan losgeploegde, donkerdere gronden.
In koudere gronden is de activiteit van micro-ogranismen lager, dus organische stof verteert langzamer.
Wel zit er bij NKG meer geconcentreerde koolstof in de toplaag. Omdat dat langzamer wordt omgezet, ontsnapt het minder snel de lucht in.
De onderzoekers benadrukken dat we ondanks deze conclusies niet ontmoedigd moeten raken. Niet-kerende grondbewerking verhindert nog steeds het ontsnappen van koolstof uit de bodem, terwijl er met ploegen ieder jaar organische koolstof in de lucht ontsnapt.
Ze bevestigen ook dat NKG nog steeds veel agronomische voordelen heeft. Maar het moet geen CO2-maatregel op zichzelf zijn. Je moet als teler toch meer doen, naast NKG, om een verschil te maken in uitstoot.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gezondheid bodem
NKG heeft een positief effect op het bodemleven en het organische stofgehalte in de bodem.
Gebruik energie
Bij NKG is minder energie nodig; ploegen kost veel brandstof.
Gebruik water
Niet-geploegde gronden zijn over het algemeen natter en houden beter water vast.
Hoewel het om literatuuronderzoek gaat hebben de onderzoekers de resultaten van meer dan 1000 bodemmonsters uit 144 onderzoeken betrokken. Het is daarmee zeer betrouwbaar.
Bodembewerking