Nitraatuitspoeling laag met rustgewassen én juiste bemesting
Volledig onderzoeksrapportNitraatuitspoeling laag met rustgewassen én juiste bemesting
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research
Locatie: Vredepeel, Nederland
Periode: van 2011 tot 2021
Gefinancierd door: BO Akkerbouw, minis. LVVN, TopsectorAgri & Food
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: Zand
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Op de zuidelijke zandgronden is 11 jaar lang op semipraktijkschaal een proef uitgevoerd in het kader van duurzaam bodembeheer. De effecten van niet kerende grondbewerking (NKG) en verschillende niveaus van organische stofaanvoer zijn in gangbare én biologische teeltsystemen gemeten. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat goed organisch stofbeheer op zand mogelijk is met een lage uitspoeling (binnen de huidige bemestingsnormen). Goed bodembeheer vraagt wel kennis en ervaring van de telers.
Het unieke aan het project ‘Bodemkwaliteit op Zand’ is dat het de langjarige effecten van duurzame bodemmaatregelen en combinaties daarvan volgt. Het onderzoek kiest voor gewassen die in de regio veelvuldig voorkomen.
In de praktijk de effecten van duurzame bodemmaatregelen op zuidoostelijke zandgronden leren kennen.
Lees meer
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gebruik chemische middelen
In het biologische systeem worden geen chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt.
Gebruik kunstmest
In het biologische systeem wordt geen kunstmest gebruikt.
Uitspoeling meststoffen
Vruchtwisseling met veel rustgewassen (granen, groenbemesters en grassen) in combinatie met bemesting die rekening houdt met de mineralisatie uit gewasresten, groenbemesters en mest draagt bij aan een lage nitraatuitspoeling.
Gewasopbrengst
De opbrengst bij het biologisch systeem benadert gangbaar in de jaren dat de ziekte- en plagendruk laag is (bij hoge ziektedruk is de opbrengst 20% tot 30% lager). Bij een lagere organischestof-aanvoer in het gangbare systeem blijft de opbrengst achter ten opzichte van een hogere organischestof-aanvoer.
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Bemesting
Bodemgezondheid
Gewasbescherming