Minder insecticiden bij natuurlijke bestrijding van trips en bladluizen
Volledig onderzoeksrapportMinder insecticiden bij natuurlijke bestrijding van trips en bladluizen
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Wageningen UR
Locatie: 4-9 locaties (herhalingen)
Periode: van 2022 tot 2023
Gefinancierd door: TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: n.v.t.
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is niet statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten geen statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.
Zweefvliegen zetten eitjes af op uien en aardappels. De larven eten trips en bladluizen. Onderzoek in zaaiui met FAB-randen (functionele akkerranden voor plaagbeheersing) toonde aan dat ei-afzet van zweefvliegen tot 60 meter vanaf de rand plaatsvond en bijdroeg aan de bestrijding van trips. Door het aanleggen van FAB-randen wordt de teler aangemoedigd om meer te scouten en alleen in te grijpen als de schadedrempel wordt overschreden. Daardoor wordt eerder een insecticidebespuiting achterwege gelaten. Dat is positief voor de natuurlijke plaagbestrijders en de biodiversiteit.
Boeren leggen akkerranden aan om veel verschillende redenen, zoals buffer tussen bouwland en sloot, voor een grotere biodiversiteit, mooier landschap, recreatieve functie en voor de natuurlijke plaagbestrijding in gewassen.
Drie jaar is onderzoek verricht aan plaagbeheersing van trips in zaaiuien en twee jaar aan plaagbeheersing van bladluizen in consumptieaardappelen (demonstratieproeven).
Lees meer
Door de lage bladluisaantallen waren er ook weinig natuurlijke vijanden en waren er geen noemenswaardige verschillen tussen de percelen met of zonder rand of wel of geen insecticidebespuiting.
Bepaal het percentage planten met tripsadulten. Als dit onder de 50% ligt zitten er gemiddeld minder dan één trips (adult plus nimf) per blad op de plant. Als het percentage planten met zweefvlieglarven hoger is dan 10% zal de tripspopulatie afnemen. Let wel op dat onder warme omstandigheden de tripspopulatie snel kan toenemen.
Factsheet: Functionele akkerranden voor plaagbeheersing
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gebruik chemische middelen
Door de aanleg van FAB-randen (functionele akkerranden voor plaagbeheersing) wordt de natuurlijke bestrijding van trips en luizen bevorderd en is er minder chemische gewasbescherming nodig.
Gezondheid bodem
Door minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt het bodemleven minder verstoord. Dat komt ten goede komt aan een betere bodemgezondheid.
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten geen statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.
Gewasbescherming
Uien