Met Planty Organic blijft bodemkwaliteit op peil
Volledig onderzoeksrapportMet Planty Organic blijft bodemkwaliteit op peil
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Louis Bolk Instituut
Locatie: Proefboerderij Kollumerwaard
Periode: van 2012 tot 2020
Gefinancierd door: EU, BO Akkerbouw en provincie Friesland
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: klei
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Dit is een verslag over negen jaar onderzoek aan een biologisch teeltsysteem (Planty Organic). Het bijzondere van dit teeltsysteem is dat er geen stikstof wordt ingebracht als mest. De stikstof wordt aangevuld door de teelt van vlinderbloemigen. In die acht jaren is de bodem zeer intensief bemonsterd. Dit levert een goed beeld op van het effect van de maatregelen op de bodemkwaliteit.
In dit project wordt in een biologisch akkerbouw teeltsysteem (Planty Organic) de stikstofaanvoer volledig door teelt van vlinderbloemigen geleverd. Over een periode tijd van zes jaar wordt op vijf momenten een gewas vlinderbloemigen geteeld en ondergewerkt.
Lees meer
Dit onderzoek heeft dit systeem in negen jaren/seizoenen gevolgd. Elk jaar is de bodem geanalyseerd op bodemvruchtbaarheid en nutriënten. Van alle percelen is alle jaren de opbrengst en voedingsstoffen gemeten.
In het Planty Organic-systeem wordt stikstof op een perceel aangevoerd als maaimeststof.
Een maaimeststof is een mengsel met vlinderbloemigen of grasklavermengsel dat geoogst wordt alsof het veevoer is, maar gebruikt wordt als ‘groene meststof’ zonder dat het aan dieren wordt gevoerd. De onderzoekers concluderen dat het geïntroduceerde maaimeststoffensysteem in de praktijk goed uitvoerbaar is.
Een opmerkelijk resultaat uit het onderzoek is dat de het gehalte aan organische stof en stikstof bij Planty Organic stabiel blijft, dus zonder enige aanvoer van buiten. Hierbij wordt aangegeven dat niet-kerende grondbewerking een flinke rol heeft gespeeld. De onderzoekers geven aan dat het geïntroduceerde maaimeststoffensysteem in de praktijk goed uitvoerbaar is.
Het Planty Organic-maaimeststoffensysteem gaat gepaard met iets lagere opbrengsten per hectare door een ruimer bouwplan. De financiële opbrengst is hierdoor lager dan bij een gangbaar biologisch systeem.
De kosten van Planty Organic zijn hoger. Er is weliswaar minder mestaankoop nodig, maar er wordt wel compost of een andere regionale reststroom aangevoerd om de overige nutriënten in balans te houden.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gebruik kunstmest
Biologisch, alleen input via maaisel of compost
Uitspoeling meststoffen
Dit is beduidend minder, belangrijk onderdeel in het onderzoek
Kosten
De kosten zijn hoger dan gangbaar biologisch doordat compost of andere regionale reststromen moet worden aangeschaft voor aanvoer van overige nutriënten.
Gewasopbrengst
Door extensief teeltsysteem zijn de opbrengsten lager dan bij gangbaar akkerbouw. Wel vergelijkbaar met gangbaar biologisch, maar financiële opbrengsten zijn lager dan gangbaar biologisch vanwege laag salderende gewassen in Planty Organic-systeem.
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Groenbemesters