Kennis waardplantstatus kan ontwikkeling wortelknobbelaaltjes tegengaan

Volledig onderzoeksrapport

Kennis waardplantstatus kan ontwikkeling wortelknobbelaaltjes tegengaan

Meloidogyne fallax waardplantstatus onderzoek
Overzicht waardplantgeschiktheidsproefveld, Vredepeel. - Foto: WUR

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Wageningen UR, HLB

Locatie: Vredepeel, Flevoland

Periode: van 2019 tot 2021

Gefinancierd door: BO Akkerbouw, TKI Agri & Food

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Zand

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Ja

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee zeer betrouwbaar.

Kennis van de waardplantstatus van gewassen en groenbemesters is onontbeerlijk om gewasrotatie wortelknobbelaaltjes onder de duim te houden. Maar waardplantstatus kan niet alleen verschillen tussen gewassen, maar ook tussen rassen. WUR Open Teelten en HLB zochten uit hoe groot de verschillen kunnen zijn.

Conclusies

  • Cichorei, facelia, rolklaver, vlas, voederwikke en witlof zijn voor M. chitwoodi  (zeer) slechte waarden. Zomergerst is een slechte waard mits tijdig geoogst en niet kort daarop gevold door een waardgewas. Rietzwenk (cv ‘Tower’) is een slechte tot matige waard.
  • Facelia, rolklaver en witlof zijn voor M. fallax (zeer) slechte waarden. Zomergerst is een slechte waard mits tijdig geoogst en niet kort daarop gevolgd door een waardgewas.
  • Aardappel, Japanse haver en Italiaans raaigras zijn goede waardgewassen voor zowel M. chitwoodi als M. fallax. De aaltjes kunnen zich hierop sterk vermeerderen.
  • Er zijn duidelijk aantoonbare rasverschillen gevonden voor zaaiuien, suikerbieten en luzerne.
  • Bladrammenas cv. Terranova bezit een zeer hoog niveau van resistentie tegen zowel M. chitwoodi als M. fallax.
  • Suikerbiet houdt besmettingen van M. chitwoodi in stand op het niveau waarmee ze beginnen (zie ook samenvatting!).

Samenvatting

Vlas is een zeer slechte waard voor M. chitwoodi en een matige waard voor M. fallax. De waardplantstatus van vlas voor M. fallax is in aaltjesschema als een één-stipper (slechte waard) weergegeven. Het gewas wordt al vroeg geoogst waardoor, indien er geen nateelt volgt van een waardgewas, de besmetting door natuurlijke sterfte sterk zal afnemen.

Aanvullende informatie

Meloidogyne fallax waardplantstatus onderzoek
Het is een deelonderzoek van het project ‘Plan van aanpak Meloidogyne chitwoodi/fallax’ dat is uitgevoerd door WUR-PPO en HLB uitgevoerd.

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee zeer betrouwbaar.

Tags

Aaltjesbestrijding

Gewasbescherming

author_image

Auteur

Rik Peters