Jaarlijks in EU 400.000 ton waardevolle witlofwortels weggegooid

Volledig onderzoeksrapport

Jaarlijks in EU 400.000 ton waardevolle witlofwortels weggegooid

Foto: Cor Salverius
Foto: Cor Salverius

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Wageningen UR, ILVO

Locatie: België

Periode: 2019

Gefinancierd door: EU Horizon 2020, NWO, VLAIO

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Alfisol (geclassificeerd volgens USDA)

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Ja

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

Witlofwortels blijven na het forceren een waardevolle bron van koolhydraten, terpenen en fenolen. In het Europese project CichOpt is gemeten dat tijdens de opslag en na het forceren het belangrijkste opslagkoolhydraat inuline wordt afgebroken. Echter meer dan 70% van de totaal oplosbare koolhydraten, fenolen en terpenen blijven ongebruikt. In plaats voor veevoer (laagwaardige reststromen) kunnen deze inhoudsstoffen worden gebruikt voor hoogwaardige producten zoals voeding, dranken, cosmetica en green chemical building blocks. De boer heeft daardoor een beter verdienmodel.

Conclusies

  • De hoge hoeveelheden fenolen en terpenen in de penwortels kunnen gebruikt worden in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en gezondheidsproducten.
  • Aangetoond is dat na opslag van de penwortels bij -1°C in plaats van 3 en 5°C, er na forceren nog steeds grote hoeveelheden oplosbare koolhydraten in de wortels aanwezig zijn.
  • De vrije suikers en inuline die in de getrokken penwortels achterblijven, kunnen gebruikt worden voor biogas of platformchemicaliën.
  • De koolhydratencompositie van de witlofkoppen blijft stabiel gedurende het teeltseizoen.
  • De samenstelling van terpenen en fenolen (die zorgen voor de bittere smaak) in de witlofkoppen bleef constant gedurende het teeltseizoen, ongeacht de wortelopslagtijd.

Samenvatting

Witlof wordt geteeld in een twee-staps teeltproces. Eerst worden de planten gekweekt in het veld, vervolgens worden de wortels opgeslagen. De tweede groeiperiode is in donkere omstandigheden, voor de groei van de witlofkoppen.

In Europa wordt jaarlijks ongeveer 300.000 tot 400.000 ton geforceerde wortels geproduceerd. Momenteel hebben de wortels geen hoge waarde en worden ze weggegooid of gebruikt als diervoeder. Het belangrijkste opslagkoolhydraat in industriële cichoreiwortels is inuline, dat gebruikt wordt als voedingsvezels. In de witlofteelt blijven de penwortels na forcering rijk aan koolhydraten, terpenen en fenolische verbindingen. Daarom hebben ze potentieel voor verdere verwaarding. Hoge inname van fenolen bijvoorbeeld is gecorreleerd aan de preventie van sommige ziekten, zoals trombose en ontstekingen.

Aanvullende informatie

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

Tags

Witlof

author_image

Auteur

Annelies Beniers