In Zuidoost-Azië worden al langere tijd spuitdrones gebruikt. Hierbij vervangt de drone de rugspuit, met name in de teelt van natte rijst. In Nederland komt steeds meer de vraag of drones inzetbaar zijn. In deze studie wordt aandacht besteed aan de toepassingsmogelijkheden van drones en zeker ook aan de wet- en regelgeving.
Conclusies
- In de regelgeving moet nog veel aangepast worden om het spuiten met drones toe te laten. Daarin speelt de Europese Unie een belangrijke rol. Een belangrijk bezwaar tegen spuitdrones komt voort uit het verbod op vliegtuigspuiten.
- Omdat er voor spuiten met drones specifieke eisen aan de toepasser worden gesteld (veiligheidscertificaten), zullen gespecialiseerde loonwerkers spuitdrones eerder gebruiken dan particuliere boeren.
- De wijze van uitvoering, met mogelijk vergaande digitalisering, moet nog verder ontwikkeld worden. Daar liggen wel kansen voor de (Nederlandse) landbouw om zich te onderscheiden en de gewasbescherming duurzamer maken.
Samenvatting
In het buitenland wordt al jaren met drones gespoten. Daar vervangen drones de rugspuit en zijn zo een veiliger alternatief. Drones kunnen ook de problemen rondbodembelasting verminderen. In Nederland wordt eerst gedacht aan spot sprayen, dus pleksgewijs een bespuiting uitvoeren. Verwachting is dat de normale volveldsbespuiting niet direct door drones wordt overgenomen.
Wet- en regelgeving
Vliegen: Voor het vliegen van een drone is er nu nog geen aparte categorie. De regelgeving is hier nog in ontwikkeling. Hoe hoger de categorie, hoe meer eisen er aan de machine en de gebruiker worden gesteld.
Gewasbescherming: Op dit moment mag er met een vliegtuig niet worden gespoten (Europese Richtlijn). Wel wordt er aan nieuwe regelgeving gewerkt omdat er inzicht is dat deze innovatie bij kan dragen aan duurzame gewasbescherming. Zo zijn in Duitsland dronetoepassingen in moeilijk toegankelijk terrein in de druiventeelt toegestaan.
Technische mogelijkheden
Er zijn al vele verschillende spuitdrones. Van kleine, met een beperkte capaciteit, tot redelijk grote op een helikopter lijkende machines met een tankinhoud tot 200 liter. In Japan, Zuid-Korea en China worden spuitdrones vooral gezien als een veiligere toepassing vergeleken met rugspuiten en goedkoper dan vliegtuigspuiten. In Japan wordt 90% van het rijstareaal met drones bespoten, vooral met de kleinere types.
In Nederland liggen de kansen voor drones in het kader van geïntegreerde gewasbescherming (IPM). Hierbij worden drones ook ingezet voor monitoring. En dan aan de hand van deze waarneming alleen daar ingrijpen waar nodig is. Dat ingrijpen kan dan met chemische middelen, maar ook behandelen met niet-chemische middelen is mogelijk.
Welke hobbels moeten nog worden genomen?
De grootste hobbels liggen in de wet- en regelgeving. Maar het rapport geeft aan dat wetenschap en marktpartijen stappen kunnen zetten om de wetgeving voor te bereiden op spuiten met drones.
Impactscore
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten
direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik
van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een
korte toelichting.
Niet bodemgezondheid (biologische parameter) , maar wel bodembelasting (fysische parameter) kan door drones verlaagd worden.
Gebruik chemische middelen
Het gebruik van drones zal in eerste instantie gericht zijn op zogenaamde spot spray bespuitingen, waar dus alleen op kleine plekken in het perceel wordt gespoten.
Betrouwbaarheidsscore:
Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek.
Auteur
Jean-Marie Michielsen