ICM maakt succesvolle aardappelteelt mogelijk

Volledig onderzoeksrapport

ICM maakt succesvolle aardappelteelt mogelijk

Aardappeloogst. - Foto: Mark Pasveer
Aardappeloogst. - Foto: Mark Pasveer

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research

Locatie: Vredepeel

Periode: van 2020 tot 2023

Gefinancierd door: BO Akkerbouw

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Zand

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Ja

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.

Integrated Crop Management (ICM) blijkt een goede methode om aardappelen te kunnen telen zonder het gebruik van Candidates for Substitution (CfS’en). ICM biedt een overzicht van het beschikbare gereedschap voor een succesvolle aardappelteelt. Daarin blijken resistenties van aardappelrassen van cruciaal belang. Zonder resistenties is een geslaagde teelt zonder CfS’en lastig.

Conclusies

  • Phytophthora is goed te beheersen zonder gebruik van CfS’en in het ICM-systeem.
  • Er zijn geen significante verschillen in netto-opbrengst (ton/ha) tussen de referentie en ICM.
  • Coloradokevers zijn op basis van actiedrempels goed te beheersen.
  • Strategie loofdoding in ICM-systeem leidt tot hogere onkruiddruk (in volggewas).
  • Kosten voor energie en loonwerk namen toe in het ICM-systeem o.a. door mechanische onkruidbestrijding.

Samenvatting

Onderzoek is uitgevoerd op WUR-proefboerderij Vredepeel. De proef omvat twee teeltsystemen: de referentie (ref) en het ICM-systeem. Beide systemen hebben een 8-jarige rotatie met 6 gewassen. De proef is aangelegd in 4 herhalingen.

In het ICM-systeem wordt geen gebruikgemaakt van CfS’en. Dit zijn middelen waarvan de overheid moet beoordelen of deze middelen noodzakelijk zijn of dat er een gunstiger alternatief beschikbaar is, inclusief niet-chemische methoden.

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.

Tags

Aardappelen

Gewasbescherming

Onkruidbestrijding

author_image

Auteur

Iris Visscher