Hogere uienopbrengst met druppelslangen in droog jaar
Volledig onderzoeksrapportHogere uienopbrengst met druppelslangen in droog jaar
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Uireka
Locatie: Colijnsplaat
Periode: 2020
Gefinancierd door: BO Akkerbouw en Topsector Agri&Food
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: Kleigrond
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.
Om met veranderende weersomstandigheden en lage waterbeschikbaarheid toch goed uien te kunnen blijven telen is het belangrijk op een efficiënte manier te beregenen. In de droge zomer van 2020 resulteerde beregenen in een hogere uienopbrengst en was de watergift efficiënter met druppelslangen ten opzichte van bovenover beregenen met een beregeningsboom.
Door het vaker voorkomen van droge zomers is uien beregenen een belangrijke teeltmaatregel geworden. Om uien te telen in gebieden met een lage waterbeschikbaarheid is efficiënt omgaan met zoet water steeds belangrijker. Druppelslangen zouden een oplossing kunnen bieden voor de uienteelt.
Lees meer
Deze proef is in 2020 uitgevoerd. De proef bestond uit 6 objecten:
De uien zijn op 1.5 meter brede bedden met 5 zaairijtjes per bed geteeld. De druppelslangen zijn tussen rij 1 & 2 en tussen rij 4 & 5 aangelegd. Bij het object met 3 slangen lag de middelste slang dicht bij het middelste rijtje.
De zomer van 2020 was vrij droog. Na een extreem droog voorjaar viel er gedurende de zomer af en toe een buitje maar niet voldoende om de gewasverdamping bij te kunnen houden.
In 2020 resulteerde beregenen in een tot 25% hogere uienopbrengst ten opzichte van alleen regenval. De hogere watergiften bij de verschillende beregeningsmethodes (50 mm bij druppel en 100 mm met de boom) resulteerden in betere opbrengsten dan de lagere watergift (respectievelijk 30 en 60 mm).
Met druppelslangen was de watergift efficiënter. De opbrengst bij een totale watergift van respectievelijk 30 en 50 mm via druppelslangen had eenzelfde opbrengst als 60 en 100 mm via de beregeningsboom. Hiernaast lijkt het leggen van 3 druppelslangen per 1,5 meter breed bed te resulteren in een betere opbrengst dan 2 druppelslangen door de betere verdeling.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gebruik water
In de droge zomer van 2020 is de watergift efficiënter wanneer er beregend wordt met druppelslangen ten opzichte van bovenover beregenen met een beregeningsboom. 30 mm en 50 mm beregenen met druppelslangen hadden respectievelijk dezelfde opbrengst als 60 mm en 100 mm beregenen met de beregeningsboom.
Kosten
De aanleg van druppelslangen is erg duur, hierdoor stijgt de kostprijs van de uien. Voorafgaand aan het seizoen weet je nog niet of het een droge of natte zomer wordt en of de geïnvesteerde kosten terugverdiend worden.
Gewasopbrengst
In het droge jaar 2020 was de uienopbrengst met beregenen hoger dan zonder beregenen. Dit geldt zowel met druppelslangen als met bovenover beregenen door middel van de beregeningsboom.
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.
Beregenen
Uien