Groenbemestermengsel presteert stabiel hoger bij niet-kerende grondbewerking
Volledig onderzoeksrapportGroenbemestermengsel presteert stabiel hoger bij niet-kerende grondbewerking
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research
Locatie: 3 locaties, 4 herhalingen
Periode: van 2015 tot 2020
Gefinancierd door: TKI, PPS Beter Bodembeheer
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: zware zavelgrond, veldpodzol, zeeklei
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Groenbemesters en niet-kerende grondbewerking (NKG) zijn methoden om de bodemkwaliteit te verbeteren. Door minder verstoring van de bodem in combinatie met groenbemesters verbetert de bodemstructuur, het bodemleven en neemt het organisch stofgehalte toe. De andere pluspunten zijn het recyclen en vasthouden van nutriënten, opbrengstverbetering van het hoofdgewas, onkruidonderdrukking, bodembedekking en verhoging van de biodiversiteit. In de mengteelt (tillage rammenas, voederwikke, facelia en gele mosterd) werden de goede eigenschappen van de individuele groenbemesters versterkt.
De rol van groenbemesters is in de afgelopen decennium steeds belangrijker geworden door de aandacht voor bodemvruchtbaarheid en klimaatsverandering. Door hogere temperaturen in het najaar en niet-kerende grondbewerking is de slagingskans van een groenbemester groter geworden. In de praktijk worden steeds meer groenbemestersmengsels geteeld om meerwaarde te creëren. Niet-kerende grondbewerking stelt ook andere eisen aan een groenbemester.
Door deze ontwikkelingen zijn er veel praktijkvragen ontstaan.
Lees meer
Welke groenbemestersoort of -mengsel is het meest geschikt bij niet-kerende grondbewerking (NKG) en wat zijn de verschillen tussen monoculturen en mengsels van groenbemesters?
De resultaten over de bijdrage van groenbemesters aan de EOS in de bodem wordt in dit rapport niet meegenomen. De gegevens zijn gebruikt voor de update van de EOS kengetallen in het Handboek Bodem en Bemesting en het bijgaande rapport van Norén et al. (2021).
Bodemstructuur is op één locatie en één jaar gemeten, is niet meegenomen in dit rapport.
Rapport: Cover crop reference values: Effective organic matter and nitrogen uptake. Auteurs: S.I. Norén, W van Geel & J. de Haan. 2021 Rapport WPR-877. Doi:10.18174/544859 Wageningen Universiteit & Research.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gezondheid bodem
Groenbemesters en niet-kerende grondbewerking (NKG) zijn methoden om de bodemkwaliteit te verbeteren. Door minder verstoring van de bodem in combinatie met groenbemesters verbetert de bodemstructuur, het bodemleven en neemt het organisch stofgehalte toe, wat ten goede komt aan een betere bodemgezondheid.
Gebruik chemische middelen
Gebruik van groenbemesters bevordert onkruidonderdrukking, zodat minder herbiciden nodig zijn voor de onkruidbestrijding.
Gebruik kunstmest
Met het recyclen en vasthouden van nutriënten door de groenbemesters zal er minder kunstmest nodig zijn.
Uitspoeling meststoffen
Minder uitspoeling met de teelt van de juiste groenbemester(mengsels), die stikstof opnemen uit de laag van 60 tot 90 cm.
Gewasopbrengst
Door de teelt van groenbemester(mengsels) kunnen de nutriënten worden vastgehouden en gerecycled wat ten goede komt aan de opbrengst.
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Bodembewerking
Bodemgezondheid
Groenbemesters