Voor een goede beschrijving van de vitaliteit pootgoed bij aardappelen is informatie over kiemrust, groeikracht en aantal kiemen noodzakelijk. Uit onderzoek in 2005 blijkt dat goede metingen en voorspellingen van kiemrust, groeikracht en aantal kiemen op ras- en partijniveau op dat moment niet voorhanden waren. In dit literatuuronderzoek worden bestaande en nieuwe technieken belicht en op waarde geschat.
Conclusies
- Vitaliteit is een belangrijke factor die kan worden gebruikt om afnemers in binnen- en buitenland te informeren over de kwaliteit van het pootgoed
- Uit dit literatuuronderzoek uit 2005 blijkt dat goede metingen en voorspellingen van kiemrust, groeikracht en aantal kiemen op ras- en partijniveau op dat moment niet voorhanden waren
- Dit literatuuronderzoek geeft aan dat de volgende technieken perspectieven hebben: Transcriptomics, het combineren van QTL’s met gewasgroeimodellen, Proteomics en Metabolomics.
Samenvatting
Vitaal pootgoed is één van de belangrijkste componenten in een succesvolle aardappelteelt. Vitaliteit van pootgoed is een ruim begrip, het omvat met name de termen kiemrust, groeikracht en het aantal kiemen op een knol. Met een goede beschrijving van de vitaliteit zou de handel beter kunnen inspelen op de wensen van de afnemers/telers in binnen – en buitenland.
Huidige metingen
Alle tot dusver beproefde methoden om kiemrust, groeikracht en aantal kiemen vast te stellen zijn afhankelijk van het optreden van kieming, de mate waarin en de wijze waarop deze plaatsvindt. De bepalingen die op partijniveau een voldoende goede indicatie van groeikracht geven, kosten teveel tijd om voldoende voorspellende waarde te hebben.
Dit betekent dat deze metingen informatie geven over hoe het pootgoed nu is, maar dat er geen informatie wordt verkregen wat je met het pootgoed moet doen om de vitaliteit aan te passen.
Nieuwe technieken met perspectieven
In dit onderzoek, dat in 2005 is uitgevoerd, worden de volgende kansrijke technieken belicht:
- transcriptomics: geeft informatie over welke genen aan- of uitgeschakeld worden bij kiemrust en groeikracht
- combineren van QTL’s met gewasgroeimodellen: QTL is een statistische beschrijving van de werking van genen. Deze informatie kan worden gebruikt in modellen om het effect van genotype op vitaliteit te voorspellen
- proteomics: hier wordt onderzoek gedaan aan eiwitten in de knol en de fysiologische processen in de knol
- metabolomics: hier wordt onderzoek gedaan aan metabolieten die een relatie hebben met een bepaald stadium van de ontwikkeling.
Betrouwbaarheidsscore:
Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek.
Auteur
Jean-Marie Michielsen