Goede potentie voor variabel beregenen en bemesten in aardappel
Volledig onderzoeksrapportGoede potentie voor variabel beregenen en bemesten in aardappel
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: SSB, VITO, Ulg Luik, FZJ, AU, Fasterholt, WUR
Locatie: Nederland, België, Denemarken
Periode: van 2017 tot 2020
Gefinancierd door: VLAIO, FNRS, BMEL, IFD, minEZ, BB + bedrijven
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: onbekend
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.
Door drone- en satellietbeelden te gebruiken kunnen water en meststoffen variabel worden toegediend in de aardappelteelt. De grootste uitdaging hierbij is om de behoefte aan water los te koppelen van de behoefte aan stikstof. Dit kan met behulp van warmtebeelden of goed gekalibreerde bodemvochtsensoren. De invloed op de opbrengst is niet bekend.
Het hoofddoel van dit project (POTENTIAL) was om te bepalen of het variabel toedienen van water en bemesting op basis van sensordata mogelijk is.
Lees meer
In dit onderzoek zijn 17 aardappelpercelen in België, Nederland en Denemarken gebruikt. Op een deel van de percelen is gevarieerd in de stikstof- en watergift, op het andere deel is de natuurlijke variatie bestudeerd. Er is gewerkt op basis van bodemmonsters, plantmonsters, oogstmonsters, bodemvochtsensoren, drone- en satellietbeelden.
De verschillende gebruikte spectrale indices (NDVI, ReNDVI, CIgr, CIre en CWSI) hielden sterk verband met de huidmondjesgeleiding en knolopbrengst. Er is geen verband gevonden tussen ECa (bodemgeleidbaarheid) en de gemaakte dronebeelden. Een combinatie van ECa en dronebeelden kan wel bruikbare nieuwe kaarten opleveren.
Onderscheid tussen droogtestress en stikstofstress was op basis van de berekende indices lastig te maken, omdat deze sterk verstrengeld zijn: een plant met droogtestress neemt geen stikstof meer op. Op warmtebeelden van drones kan dit verband wel worden gevonden, want bij het sluiten van de huidmondjes (droogtestress) stijgt de temperatuur van een plant sterk. Zo kunnen warmtebeelden helpen om de overige indices te interpreteren, dit kan ook met behulp van bodemvochtsensoren, mits deze goed gekalibreerd zijn.
Het kan waardevol zijn om niet alleen de meest recente drone- en satellietbeelden te gebruiken, maar bijvoorbeeld ook die van erg droge of natte periodes mee te nemen in de beslissing. Zo kan beter rekening worden gehouden met probleemzones in het perceel.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gebruik kunstmest
Meststoffen worden vooral gerichter toegediend, met de mogelijkheid om het verbruik zo ook te verminderen.
Gebruik water
Water wordt vooral gerichter toegediend, met de mogelijkheid om het verbruik zo ook te verminderen.
Uitspoeling meststoffen
Door gerichtere toediening wordt de uitspoeling van meststoffen verminderd.
Kosten
Door de inzet van drones en verschillende sensortechnieken zullen de kosten toenemen. Dit kan (deels) worden gecompenseerd door de verminderde inzet van water en meststoffen.
Gewasopbrengst
Effectievere inzet van water en meststoffen kan zorgen voor een hogere of meer uniforme oogst.
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.
Aardappelen
Bemesting
Precisielandbouw