Gereduceerde grondbewerking (GGB), minder diep en/of minder intensieve bewerking dan bij ploegen, toonde in het algemeen een vergelijkbare of hogere opbrengst voor de meeste gewassen, behalve voor fijnzadige gewassen zoals wortelen en uien. Ook is er een trend zichtbaar richting verbeterde bodemkwaliteit. Dit onderzoek omvatte enkel zavelgrond.
Conclusies
- Hogere opbrengst door GGB, behalve bij fijnzadige gewassen zoals wortels en uien.
- Minder verdichting in de laag 0-10 cm bij GGB.
- Wat hogere verdichting in de laag 10-20 cm bij GGB. Dit gaf geen negatief effect op opbrengst en wel meer draagkracht.
- Bodemvocht hoger in laag 0-10 bij GGB, terwijl bij het conventionele systeem het bodemvocht hoger is bij laag 10-20 cm.
- Geen trend zichtbaar voor betere bescherming tegen weersextremen bij GGB of gangbaar.
- Gereduceerde grondbewerking leidt tot een hoger organische stof- en koolstofgehalte in de bovenste 0-15 cm laag in vergelijking met conventionele grondbewerking.
Samenvatting
In een 14-jarig experiment op zavelgrond in Lelystad zijn drie grondbewerkingssystemen vergeleken: conventioneel ploegen, niet-kerende grondbewerking met woelen, en niet-kerende grondbewerking zonder woelen. Later is ook getest met gereduceerde grondbewerking i.c.m. ondiep ploegen. Het onderzoek is uitgevoerd in zowel biologische als gangbare teeltsystemen met vaste rijpaden.
Effecten op gewasopbrengst
Voor de meeste gewassen zijn de opbrengsten bij gereduceerde grondbewerking vergelijkbaar of hoger dan bij ploegen. Alleen fijnzadige gewassen zoals peen en ui presteren minder goed.
Bodemkwaliteit
In de bovenste bodemlaag (0-15 cm) is het organische stofgehalte, stikstofgehalte en koolstofgehalte hoger bij gereduceerde grondbewerking. De bodemverdichting neemt toe in de laag 10-30 cm. Dit lijkt de opbrengst over het algemeen niet negatief te beïnvloeden en kan de draagkracht van de bodem verbeteren.
Praktische implicaties
Het onderzoek toont aan dat gereduceerde grondbewerking een werkbaar alternatief is voor ploegen op Nederlandse zavelgronden. Extra aandacht is nodig voor de zaaibedbereiding bij fijnzadige gewassen.
Impactscore
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten
direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik
van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een
korte toelichting.
Verbeterde bodemstructuur, hoger organische stofgehalte bij gereduceerde grondbewerking
Gereduceerde grondbewerking is energiezuiniger.
Betrouwbaarheidsscore:
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Auteur
Sjoerd van Vilsteren