Gebruik van lichte, autonome tractors een goed idee?
Volledig onderzoeksrapportGebruik van lichte, autonome tractors een goed idee?
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Swedish University of Agricultural Sciences
Locatie: Zweden
Periode: 2022
Gefinancierd door: Zweedse overheid en Zweeds energieagentschap
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: Klei
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het gaat hier om een modelstudie. Er is geen statistische onderbouwing.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is een modelstudie. Het kent goede bronnen en een gevoeligheidsanalyse. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Gebruik van meerdere kleinere autonome tractoren kan financieel interessant zijn. Het werk kan in kortere tijd worden gedaan en bodemverdichting wordt voorkomen. Daarnaast zorgt elektrificatie van tractoren voor een lagere milieu-impact.
In een Zweedse modelstudie is gekeken naar de effecten van aantal tractoren, tractorgrootte (68-340PK), type aandrijving (diesel/elektrisch) en autonomie (bemand/onbemand). Hierbij zijn zes scenario’s 30 jaar gesimuleerd, voor een Zweeds bedrijf op klei (>40%) met enkel granen in het bouwplan.
Lees meer
Door gebruik van kleinere machines kan bodemverdichting worden voorkomen. Autonomisering zorgt dat slagkracht en betere financiële resultaten worden behaald. Elektrificatie verlaagt de milieu-impact.
Zwaardere tractoren veroorzaakten bodemverdichting, wat bij de lichtere tractoren voorkomen werd. Als gevolg van de inzet van zwaardere tractoren:
Dit onderzoek richtte zich op een typisch Midden-Zweeds bouwplan. Bij hoger renderende (rooi)gewassen resulteert bodemverdichting in groter financieel verlies, en is de kans op verdichting groter
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gezondheid bodem
Lichtere trekkers voorkomen bodemverdichting.
Gebruik energie
Voorkomen van bodemverdichting verlaagt de benodigde energie voor grondbewerking.
Uitstoot broeikasgassen
Elektrificatie van tractoren biedt de mogelijkheid groene stroom te gebruiken, en daarmee uitstootvrij tractoren te gebruiken. Daarnaast wordt uitstoot van broeikasgas uit diesel voorkomen, wat in grote mate positief bijdraagt aan de milieu-impact.
Kosten
Elektrische tractoren kosten meer dan dieseltractoren, maar zijn in gebruik goedkoper. Autonomisering verlaagt de kosten door minder menselijke arbeid.
Het onderzoek is een modelstudie. Het kent goede bronnen en een gevoeligheidsanalyse. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Precisielandbouw