Gebruik gewasmodel voor een effectieve stikstofgift in mais
Volledig onderzoeksrapportGebruik gewasmodel voor een effectieve stikstofgift in mais
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Cornell University
Locatie: Verenigde Staten
Periode: van 2011 tot 2016
Gefinancierd door: Diverse organisaties VS
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: Lemig zand, zandig/siltig leem, zavel, lichte klei
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Met behulp van het Adapt-N model kan op basis van dagelijkse weerdata de stikstofgift voor mais worden bepaald. Zo kunnen telers beter inspelen op de daadwerkelijke behoefte van het gewas en stikstof beter benutten. Bij een groot onderzoek in de Verenigde Staten werd hiermee het stikstofoverschot teruggedrongen met gemiddeld 36%.
In dit onderzoek zijn de gegevens van 127 veldproeven in 7 verschillende staten in de VS gebruikt om te beoordelen of het gebruik van het Adapt-N model de stikstofefficiëntie kan verhogen.
Lees meer
In de gebruikte proeven is steeds een vaste stikstofgift toegepast op basis van de beste praktijkadviezen. Daarnaast is in een ander (deel van) het perceel een dynamische gift bepaald met behulp van een modelberekening op basis van actuele weerdata. In beide gevallen is rekening gehouden met de gebruikte rassen en verschillende perceelseigenschappen.
Voor beide strategieën zijn het stikstofoverschot en de stikstofefficiëntie berekend. Het stikstofoverschot is de totale stikstofgift (input) minus de hoeveelheid stikstof in het geoogste product (output). De stikstofefficiëntie is de output gedeeld door de input: hoeveel kilo stikstof in het gewas levert een kilo stikstof in de bemesting op.
Door de stikstofgift aan te passen aan de groeiomstandigheden kon de totale stikstofgift gemiddeld met 18% worden verlaagd. Het stikstofoverschot daalde zelfs met 36% en de stikstofefficiëntie nam met 17% toe.
Het stikstofoverschot was aanzienlijk groter in de percelen waar drijfmest was toegepast. Voor deze percelen adviseerde het model daarom ook geen bijbemesting gedurende het groeiseizoen.
Om uitputting van de bodem te voorkomen, houden de auteurs een stikstofoverschot tussen 0 en 48 kg/ha aan. 42% van de percelen met een dynamische stikstofgift voldeden hieraan, tegenover slechts 14% van de percelen met een vaste gift.
Er is een aantal belangrijke verschillen tussen de onderzochte Amerikaanse en de Nederlandse maisteelt:
Desalniettemin kan deze modelgestuurde aanpak waarschijnlijk ook hier de efficiëntie verbeteren.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gezondheid bodem
Door rekening te houden met de actuele omstandigheden worden zowel overbemesting als uitputting van de grond voorkomen.
Gebruik kunstmest
Door in te spelen op de gewasbehoefte wordt kunstmest effectiever ingezet.
Uitspoeling meststoffen
Door het stikstofoverschot te beperken spoelt minder stikstof uit.
Uitstoot ammoniak
Door het stikstofoverschot te beperken neemt de ammoniakuitstoot af.
Kosten
Door kunstmest gerichter toe te passen kunnen het gebruik en daarmee de kosten omlaag bij dezelfde opbrengst.
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Bemesting