Fusarium in uien te lijf met inundatie in emmerproef
Volledig onderzoeksrapportFusarium in uien te lijf met inundatie in emmerproef
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research
Locatie: Lelystad (Fl.)
Periode: 2021
Gefinancierd door: PPS Uireka
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: Zavel- en kleigrond
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee matig betrouwbaar.
Fusarium (Fusarium oxysporum f. sp. cepae) is een ernstig en veel voorkomend (in heel Nederland) pathogeen van uien. De schimmel veroorzaakt bol- en wortelrot die tijdens de teelt voor plantuitval kan zorgen en doorzet in de bewaring.
In deze proef is getest of inundatie (onder water zetten) een mogelijke oplossing is voor het Fusariumprobleem.
Onderstaande conclusies gelden vooralsnog alléén voor de omstandigheden waarin de betreffende proef is uitgevoerd. Deze zijn niet zonder aanvullend onderzoek te extrapoleren naar veldsituaties!
De proef werd uitgevoerd in emmers waarin 25 L klei (27% afslibbaar) of zavel (16% afslibbaar) werd gedaan. Aan de grond werd het equivalent van 10 ton/ha stro, 50 ton/ha gras, uienbollen of géén extra organische stof toegevoegd.
Aan deze mengsels werd in kleine zakjes Fusarium aan toegevoegd in de vorm van besmette grond, met Fusarium begroeide tarwekorrels of door Fusarium aangetaste uien, welke 12 centimeter diep werden begraven.
Lees meer
Er werd water toegevoegd tot er een laag van 5-7 centimeter water bovenop de grond stond. De emmers bleven vervolgens 8 of 14 weken staan bij een temperatuurregime dat óf constant 16 graden was, óf 4 weken 16 graden, daarna 4 weken 14 graden en daarna tot het einde 12 graden.
Na afloop werden de grondmonsters beoordeeld op aantal kolonievormende eenheden (KVE) en de tarwekorrels en uienbollen op uitgroei van Fusarium.
Voor de grondmonsters gaf inundatie in alle gevallen een betrouwbaar sterkere afname van het aantal KVE ten opzichte van niet inunderen. Bij inundatie zonder organische stof werden bij het constante temperatuurregime betrouwbaar minder KVE`s geteld dan bij het wisselende temperatuurregime. Voor de overige objecten (mét organische stof) was er geen verschil tussen de temperatuurregimes. Er waren geen betrouwbare verschillen tussen de grondtypen (percentage afslibbaar).
Voor de tarwekorrels zat er geen betrouwbaar verschil tussen de geïnundeerde tarwekorrels en die uit de controle. De resultaten waren over het algemeen niet eenduidig.
Voor de uienbollen gaf inundatie een betrouwbare afname van de uitgroei. Er waren geen betrouwbare verschillen tussen de grondtypen (percentage afslibbaar).
Door de methode van detectie (uitplaten op een selectief medium) worden alleen de nog vitale eenheden van Fusarium gedetecteerd. Fusarium kan overleven op organische resten, mogelijk is Fusarium die zich in organische stof heeft gevestigd lastiger te bestrijden.
In deze proeven is onder laboratoriumomstandigheden een bestrijding van 99% bereikt, de vraag is of dat dit ook onder veldomstandigheden gebeurt en of het voldoende is om schade te voorkomen.
Inundatie kan bij onvolledige afdoding Fusarium verspreiden en de besmetting kan, bijvoorbeeld ten gevolge van een verminderde bodemweerbaarheid snel toenemen als nadien weer uien worden geteeld.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gezondheid bodem
Nog slecht bekend, soms wordt aanvankelijk vermindering van bodemgezondheid gezien.
Gebruik chemische middelen
Minder bij effectief terugdringen Fusariumbesmettingen in veldsituaties.
Gebruik water
Eenmalig veel extra gebruik van water voor het inunderen.
Uitstoot ammoniak
Mogelijk kleine toename door anaerobe afbraakprocessen.
Kosten
Inundatie is relatief prijzig.
Gewasopbrengst
Geïnundeerde gronden geven vaak aanvankelijk hogere opbrengsten.
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee matig betrouwbaar.
Gewasbescherming
Uien