Fosfaatvoorziening aardappel niet in gevaar door gebruiksnormen
Volledig onderzoeksrapportFosfaatvoorziening aardappel niet in gevaar door gebruiksnormen
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Wageningen UR, NMI, Delphy
Locatie: Diverse plaatsen in Nederland
Periode: van 2000 tot 2021
Gefinancierd door: BO Akkerbouw
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: alle bodemsoorten
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Aardappel kan door zijn relatief zwakke beworteling het aanwezige fosfaat in de bodem niet gemakkelijk opnemen. Door de wettelijke fosfaatgebruiksnormen is de totale fosfaatgift beperkt. Uit onderzoek blijkt dat met de toegestane fosfaatgift de fosfaatvoorziening voor aardappels op orde blijft. Dit geldt voor alle fosfaatklassen van de bodems, van hoog, ruim, neutraal, laag tot arm (Tabel 1).
Door de wettelijke fosfaatgebruiksnormen heeft de akkerbouwer te maken met een beperking van de totale fosfaatgift. De gebruiksnormen gelden op rotatieniveau en niet op gewasniveau. De akkerbouwer mag zelf de verdeling bepalen van de totale fosfaatgift over de verschillende gewassen in zijn/haar bouwplan. Daardoor kan het beschikbare fosfaat op het bedrijf zoveel mogelijk worden toegediend aan de fosfaatbehoeftige gewassen
Lees meer
Het doel van de wettelijke fosfaatgebruiksnormen is het sturen van de fosfaattoestand van de bodem. Bij een hoge fosfaattoestand zijn de normen laag met gevolg een netto fosfaattekort. Bij een lage fosfaattoestand zijn de normen hoog met gevolg een netto fosfaatoverschot. Met als doel dat de landbouwgronden in de toekomst in de klasse Neutraal (gelijk aan landbouwkundig streeftoestand, Pw 25-45) komen.
Veel akkerbouwers maken zich zorgen over het effect van de fosfaatgebruiksnormen op het rendement van de aardappelteelt. De fosfaatbehoefte van aardappel is relatief groot. Verder heeft aardappel het nadeel dat het wortelstelsel een beperkte dichtheid heeft en daardoor gering in contact staat met het bodemvocht (de plantenwortel neemt fosfaat op uit het bodemvocht).
Deskstudie en literatuuronderzoek, voortbouwen op bestaande kennis van oude- en recente langetermijn proeven, praktijkkennis en berekende fosfaat-organische stofbalans van 20 representatieve voorbeeldbedrijven in Nederland.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gebruik kunstmest
De huidige fosfaatgebruiksnormen zorgen voor een goede afstemming van de fosfaatbemesting rekening houdend met de fosfaattoestand van de bodem.
Uitspoeling meststoffen
Minder uitspoeling van fosfaat door huidige fosfaatgebruiksnormen rekening houdend met de fosfaattoestand van de bodem.
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Aardappelen
Bemesting