Effecten van bokashi op de bodem onduidelijk door grote variatie

Volledig onderzoeksrapport

Effecten van bokashi op de bodem onduidelijk door grote variatie

Bokashi - Foto: Peter Roek
Bokashi - Foto: Peter Roek

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research

Locatie: n.v.t.

Periode: 2020

Gefinancierd door: Ministerie van LNV

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Alle grondsoorten

Betrouwbaarheidsscore:

Niet van toepassing

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Geen statistische onderbouwing omdat het gaat om literatuuronderzoek.

Herhalingen:

Nee

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek.

Een oproep is gedaan om de langetermijneffecten van maaisel, compost en bokashi te onderzoeken. Doordat deze producten lokaal geproduceerd worden, met dus veel verschillen in productie, zijn er grote verschillen in kwaliteit. Daardoor is het nu moeilijk een algemene uitspraak te doen over de effecten. Dit ook omdat in de populaire vakliteratuur uitspraken worden gedaan die vaak maar gedeeltelijk zijn gebaseerd op onderzoek.

Conclusies

  • Dit rapport geeft een goed overzicht van wat er nu bekend is over de eigenschappen van bodemverbeteraars.
  • Er moet meer aandacht besteed worden aan de eigenschappen van bokashi. Doordat dit veelal lokaal wordt geproduceerd is de variatie groot. En dan met name aandacht voor de omzetting van bokashi in de bodem.
  • Vooralsnog is er weinig informatie die aantoont dat bokashi een wezenlijk ander effect heeft op het bodemleven dan compost.
  • Er moet een proef komen om de verschillende bodemverbeteraars te vergelijken.

Samenvatting

Dit literatuuronderzoek is een basis voor het opzetten van een vergelijkend onderzoek naar de effecten van bodemverbeteraars. Waardevol aan dit onderzoek is dat het veel eigenschappen van maaisel, compost en bokashi op een rijtje zet. Als vergelijking worden ook andere organische mestsoorten meegenomen.

Aanvullende informatie

Betrouwbaarheidsscore:

Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek.

Tags

Bemesting

Bodemgezondheid

author_image

Auteur

Jean-Marie Michielsen