De inzet van chemische gewasbescherming is in de afgelopen jaren onder druk komen te staan. Voor een deel is dit te wijten aan een aangescherpt toelatingsbeleid waardoor diverse middelen zijn vervallen of komen te vervallen. Daarnaast neemt de vraag toe naar een duurzamere teeltwijze met verminderde inzet van chemie. In 2020 en 2021 is het effect van verschillende systemen voor onkruidbestrijding in de teelt van suikerbieten onderzocht.
Conclusies
- Weersomstandigheden spelen een belangrijke rol en zijn cruciaal voor de slagingskans.
- Het was in beide jaren niet mogelijk om via mechanische onkruidbestrijding de suikerbieten schoon te houden
- Met de gebruikte technieken, eggen en schoffelen, kunnen onkruiden kiemend vanaf grotere diepte niet bestreden worden.
- Stuifgerst bemoeilijkt het mechanisch schoon houden van suikerbieten, voornamelijk de gerst die in de rij groeit.
Samenvatting
In 2020 en 2021 is het effect van verschillende systemen qua onkruidbestrijding in de teelt van suikerbieten onderzocht. In het onderzoek is het vergelijk gezocht tussen volledig mechanische onkruidbeheersing, een standard chemische onkruidbestrijding en een combinatie-object. Bij het combinatie-object is minder chemie ingezet door eerst 3 bespuitingen uit te voeren gevolgd door een mechanische onkruidbestrijding.
Waarnemingen
Gedurende het seizoen is de mate van veronkruiding gemonitord en afsluitend is de proef geoogst.
Resultaten
De seizoenen van 2020 en 2021 waren sterk verschillend. Het voorjaar van 2020 verliep droog en in een periode met een harde wind ontstond er stuifschade waardoor de hele proef opnieuw is aangelegd. Er werd 4x geëgd, waarvan 1x voor opkomst, en 2x geschoffeld in het mechanische object. Dit was niet voldoende om het gewas schoon te houden. De concurrentie met onkruiden in dit object was terug te zien in de opbrengst die significant lager lag dan in het chemische en combinatie object.
In 2021 verliep het voorjaar juist erg vochtig en was het niet onder alle omstandigheden mogelijk om mechanische onkruidbestrijding uit te voeren en was het effect kleiner. Er is 3x geëgd, waarvan 1x voor opkomst, in het mechanische object. Echter de onkruiden waren te groot om volledig te bestrijden met de eg. Een correctiebespuiting is uitgevoerd en het mechanische object is hierdoor afgevallen. In het combinatie-object is na 3 bespuitingen 2x geschoffeld en 1x geëgd.
Tijdens beide jaren kwamen visuele verschillen tevoorschijn waaruit bleek dat de inzet van chemie in de teelt van suikerbiet de gewasgroei remt.
Impactscore
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten
direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik
van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een
korte toelichting.
Gebruik chemische middelen
Minder, maar dit leidt niet tot een onkruidvrije teelt. Neveneffect is verminderde opbrengst.
Betrouwbaarheidsscore:
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.