Driftreducerende  spuittechnieken en effectiviteit van ziektebestrijding

Volledig onderzoeksrapport

Driftreducerende  spuittechnieken en effectiviteit van ziektebestrijding

Laboratoriumopstelling. - Foto: WUR
Laboratoriumopstelling. - Foto: WUR

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Wageningen UR

Locatie: n.v.t.

Periode: 2023

Gefinancierd door: BO Akkerbouw

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: n.v.t.

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Nee

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Meerjarig is niet van toepassing. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.

Als teler moet je gebruikmaken van minimaal 75% driftreducerende techniek. Wat het effect is van de verschillende driftreductieklassen (75% en hoger) en spuitvolume op de effectiviteit van Phytophthora-bestrijding is onderzocht. Daarnaast is ook gekeken naar depositie van spuitvloeistof en bedekking van de bladeren.

Conclusies

  • Er is geen effect van spuitvolume op effectiviteit van de preventieve fungicidebespuiting.
  • De spuittechnieken, standaard boom, verlaagde spuitboom en luchtondersteuning, i.c.m. verschillende doppen resulteerden in gelijke effectiviteit op de bovenste bladlaag.
  • Het sleepdoeksysteem resulteert in een significant lagere effectiviteit op de bovenste bladlaag.
  • Lagere effectiviteit hangt samen met lagere depositie en lagere bladbedekking.
  • Op middelste en onderste bladen is geen verschil gevonden in effectiviteit en bladbedekking.

Samenvatting

Het doel van het onderzoek is het effect vaststellen van spuittechnieken in verschillende driftreductieklassen van 75% en hoger en het spuitvolume op de effectiviteit van de bestrijding van Phytophthora.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Meerjarig is niet van toepassing. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.

Tags

Gewasbescherming

Spuittecniek

author_image

Auteur

Iris Visscher