Dode Phytophthora-bladvlekken in aardappel toch vaak levend
Volledig onderzoeksrapportDode Phytophthora-bladvlekken in aardappel toch vaak levend
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research
Locatie: Lelystad
Periode: 2018
Gefinancierd door: BO-Akkerbouw
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: Algemeen
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Er zijn 6 planten per genotype gedaan, maar geen statistische analyse op significante verschillen.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Eenjarig onderzoek met herhalingen.
Alleen levende/vitale Phytophthora bestrijden is verplicht. Uit onderzoek blijkt dat de visuele beoordeling in het veld van score dood onbetrouwbaar is. Daardoor wordt vaak onterecht de aantasting niet bestreden.
Het is verplicht een vitale/levende Phytophthora-aantasting te bestrijden. Dit geldt ook voor resistente aardappelrassen in de gangbare en biologische teelt. Dode bladvlekken (en bladvlekken ontstaan door een overgevoeligheidsreactie) hoeven niet bestreden te worden.
Sporulatie en lesiegroei zijn het meest overtuigende bewijs van een actieve aantasting. Deze kenmerken zijn ook onder vochtige omstandigheden slechts tijdelijk zichtbaar. Het is de vraag of in het veld onderscheid te zien is tussen levende en dode bladvlekken.
Lees meer
Doel onderzoek
Kan visueel betrouwbaar onderscheid worden gemaakt in levend en dode Phytophthora-bladvlekken in aardappel in het veld?
Proefopzet
Wekelijks zijn 13 robuuste aardappelrassen/klonen en 2 vatbare referentierassen in het veld (niet bespoten met fungiciden, niet geïnoculeerd) beoordeeld op levend en dode Phytophthora-bladvlekken.
De proef bestond uit 6 planten per ras met een natuurlijke Phytophthora-aantasting.
Waarnemingen seizoen 2018
’s Ochtends tussen 8 en 9 uur was de eerste beoordeling. ’s Middags rond 17 uur van dezelfde bladvlekken de tweede beoordeling. Het blad werd dan geplukt voor twee aanvullende levend- dood beoordelingen in het lab.
De beoordeling werd gedaan door een persoon met meer dan 10 jaar ervaring.
De volgende waarnemingsklassen voor bladvlekken werden onderscheiden:
Resultaten
Artikel: Visuele beoordeling vitaliteit Phytophthora infestans bladvlekken Betrouwbaarheid visuele levend / dood beoordelingen van bladaantasting in aardappel. Auteurs: Geert Kessel, Corina Topper, Bert Evenhuis en Jack Vossen, Wageningen University & Research. Rapport WPR-3740087100, 2018
Voor de uitvoering van dit experiment werd aangesloten bij het vangveld Phytophthora 2018 in Lelystad. In totaal werden 163 lesies beoordeeld in dit onderzoek.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gebruik chemische middelen
Er wordt meer gebruik gemaakt van resistente rassen met minder Phytophthora-aantastingen. Gevolg is minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
Voedselveiligheid
Minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door meer inzet van resistente rassen.
Kosten
Minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door gebruik van resistente rassen.
Gewasopbrengst
Door juiste monitoring in de ochtend wordt de ziekte bestreden. Daardoor minder opbrengstverlies.
Eenjarig onderzoek met herhalingen.
Gewasbescherming
Phytophthora