Composteren en vergisten van uientarra voorkomt ziektes en plagen

Volledig onderzoeksrapport

Composteren en vergisten van uientarra voorkomt ziektes en plagen

Uien. - Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Uireka

Locatie: Lelystad

Periode: van 2018 tot 2019

Gefinancierd door: BO Akkerbouw en Topsector Agri & Food

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Kleigrond

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Ja

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.

De tarra van uien kan gebruikt worden als voer of kan verwerkt worden door vergisting of compostering. Deze tarra bezit vaak ziekteverwekkers zoals fusarium, koprot, witrot en stengelaaltjes. Compostering of vergisting van de uientarra voorkomt dat ziekteverwekkers kunnen overleven en terugkomen op een akker met uien.

Conclusies

  • Goed composteren van uien afval doodt alle ziekteverwekkers.
  • Mesofiele vergisting bij 38 graden Celcius doodt bijna alle ziekteverwekkers, oppassen met fusarium.
  • Morsen of dumpen van uienafval in drijfmest is gevaarlijk voor witrot en fusarium.

Samenvatting

Als gevolg van ziekten en plagen zoals koprot, witrot, fusarium en stengelaaltjes is tarra in uien onvermijdelijk. Deze tarra inclusief ziekteverwekker kan als voer voor rundvee dienen waarbij uientarra in de drijfmest terecht kan komen. Hiernaast kan het verwerkt worden in de vorm van vergisting of compostering. Om een nieuwe uitbraak van ziekten en plagen te voorkomen, is het belangrijk dat de ziekteverwekkers doodgaan voordat de reststroom op de akker toegepast wordt.

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.

Tags

Compostering

Uien

author_image

Auteur

David de Wit