De aanwezigheid van aardappelcysteaaltjes (ACA) in een partij pootgoed geeft problemen bij de afzet (afkeuringen). Uit eerder onderzoek is aangetoond dat partijen aardappelpootgoed door wassen wel grondvrij maar niet volledig cystenvrij kunnen worden gemaakt. Onderzoek in 2010 toont aan dat door de Kubbe ontwikkelde zeeftrommelsysteem het mogelijk is om grote partijen pootgoed tijdens het wassen te toetsen op de aanwezigheid van ACA. Hierdoor kan worden gecontroleerd of een pootgoedpartij wel of niet (aantoonbaar) besmet is.
Conclusies
- Goede kwaliteitscontrole op ACA is mogelijk van pootgoedpartijen tijdens het standaard wasproces door de Kubbe (steekproef van 10%, débrismonster per 3 kuubskisten na elke 20 kuubskisten).
- Het débris van gewassen aardappels op ACA-cysten is technisch en praktisch goed uitvoerbaar.
- Het met de Kubbe ontwikkelde zeeftrommelsysteem voldoet goed en maakt het mogelijk grote partijen pootgoed te toetsen op de aanwezigheid van ACA-cysten.
- Door het wassen van pootgoed en inbouwen van deze bemonstering in de wasstraat is het mogelijk om partijen pootgoed te voorzien van een extra waarborg.
Samenvatting
Partijen pootgoed worden wereldwijd naar meer dan 80 landen afgezet en worden na controle op knolziekten voorzien van een NAK-certificaat dat de kwaliteit garandeert en zo ook de garantie van cystenvrij pootgoed.
De afzet van pootaardappels voor export kan worden bemoeilijkt door dat geen ‘cystenvrij’ garantie kan worden afgegeven voor gewassen pootgoedpartijen.
Doel van het project
Om een indicatie te hebben van de sanitaire kwaliteit van pootgoedpartijen.
Aanpak
- Partijen pootgoed worden gewassen en gecontroleerd op ACA-cysten door inbouw van een filter (zeeftrommel) in de wasstraat.
- De trefkans van cysten op pootaardappels van resistente rassen, geteeld op ACA-vrij bemonsterde percelen is minimaal en te verwaarlozen. Het wassen van pootaardappels wordt daarom alleen gedaan bij vatbare rassen.
- De effectiviteit van de zeeftrommel is getest door cysten (met gedode inhoud) toe te voegen aan het waswater en batchgewijs de zeeftrommel af te tappen en door cysten (met gedode inhoud) toe te voegen aan débris van gewassen innovator aardappels.
Wasproces
Het standaard wasproces bij ‘De Kubbe’ was ten tijde van dit onderzoek; een reiniging met ozon behandeld water en een ontsmetting met Agriclean (natriumhypochloriet) met zeeftrommelsysteem (poriegrootte 0,12 millimeter).
Resultaten
- Gemiddeld zijn 668 cysten teruggevonden van de 1.000 cysten per batch (totaal 10 batches) bij het waswater.
- Gemiddeld zijn 970 cysten teruggevonden van de 1.000 cysten per batch (totaal 3 batches) bij het débris.
Impactscore
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten
direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik
van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een
korte toelichting.
Als gewassen pootgoedpartijen in de toekomst een extra waarborg kunnen krijgen op het ontbreken van cysten zullen er minder partijen worden afgekeurd. Dat komt ten goede aan de opbrengst.
Betrouwbaarheidsscore:
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten geen statistische onderbouwing. Het is daarmee matig betrouwbaar.