Bodemleven scoort hoger in het biologisch systeem, opbrengst is lager
Volledig onderzoeksrapportBodemleven scoort hoger in het biologisch systeem, opbrengst is lager
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Wageningen UR
Locatie: Proefboerderij Vredepeel
Periode: van 2006 tot 2020
Gefinancierd door: TKI Agri&Food, BO Akkerbouw, div. organisaties
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: Zand
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Twee teeltsystemen (gangbaar en biologisch) zijn 15 jaar onderzocht op het effect van negen bodemmaatregelen op bodemgezondheid en bodemweerbaarheid in vergelijking met zwarte braak. De eerste schade voor plantparasitaire aaltjes lijkt in het bio-systeem pas bij een hogere dichtheid te ontstaan dan in het geïntegreerde (gangbare) systeem (hogere schadedrempel). Ook de nutriënten-levering en bodemweerbaarheid scoorden significant hoger in het bio-systeem. De opbrengsten bleven echter iets achter door Phytophthora in aardappel (2017), mechanisch wieden in erwt (2018), Pseudomonas in het prei-uitgangsmateriaal (2019) en minder beschikbare nutriënten in zomergerst (2020).
Op het proefbedrijf in Vredepeel wordt sinds 2006 de langjarige effecten van bodemmaatregelen (organische stoftoepassingen, teelt van groenbemesters, bestrijdingsmaatregelen) in geïntegreerde (gangbare) en biologische teeltsystemen onderzocht op 1) de bestrijding van schadelijke bodempathogenen 2) verhoging van het bodemleven en de bodemweerbaarheid en 3) gewasopbrengsten en -kwaliteit.
Lees meer
Het ontwikkelen van praktisch toepasbare maatregelen om de bodemkwaliteit duurzaam te verbeteren in geïntegreerde (gangbare) en biologische teeltsystemen op zand.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gezondheid bodem
Minder of geen chemische middelen in de gangbare (geïntegreerde) en biologische systemen is positief voor de bodemgezondheid. Toepassing van de bodemmaatregelen leverde een rijker bodemleven op, waarbij het biologische systeem het hoogst scoorde.
Gebruik chemische middelen
Zowel in het gangbare (geïntegreerde) systeem als in het biologische systeem worden minder of geen chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt.
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Bemesting
Bodemgezondheid
Gewasbescherming