Bestrijding zachtrot bacteriën in aardappelen: voorkom verspreiding tijdens oogst

Volledig onderzoeksrapport

Bestrijding zachtrot bacteriën in aardappelen: voorkom verspreiding tijdens oogst

Rot in aardappelen. - Foto: Ronald Hissink
Rot in aardappelen. - Foto: Ronald Hissink

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research

Locatie: Nederland

Periode: 2019

Gefinancierd door: BO Akkerbouw

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Zand- en kleigrond

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is deels statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Ja

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is deels meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is deels statistisch onderbouwd. Het onderzoek is betrouwbaar.

De verspreiding van zachtrot bacteriën Dickeya en Pectobacterium (Erwinia) gebeurt vooral tijdens de machinale oogst. De versmering op gezonde aardappelknollen vindt plaats door de oogst van rotte knollen. De besmetting op gezonde knollen treedt zelfs op tot 50 meter afstand vanaf de rotte knol. Door het verwijderen van rotte knollen tijdens de oogst en het reinigen/desinfecteren van machines tussen verschillende oogsten kan verspreiding van de ziekte worden voorkomen. Er is geen verschil in zand- en kleigrond gemeten.

Conclusies

  • De hoeveelheid versmering van bacteriën is het hoogst naar gezonde knollen rondom de rotte knol en naar gezonde knollen bewaard in dezelfde krat.
  • Tot 3 meter afstand van de rotte knol is de kans op besmetting 70% en op 10 meter 20%.
  • In de eerst geoogste 3 meter na een rotte knol is de versmering 100.000 bacteriën per gezonde knol, daarna variërend van 1000, 10 en 0 bacteriën.
  • Afharding van knollen had geen gemeten significant effect op besmettings-hoeveelheid of besmettings-afstand (mogelijk door natte omstandigheden).
  • Overleving van de bacteriën op de oogstmachine is gemiddeld één dag.
  • Met ontsmettingsmiddelen is de overleving van de bacteriën op de oogstmachine na 5 minuten 0% (met Halamid-d) en na 6 uur 0% (met Menno ter Forte).

Samenvatting

Soft Rot Pectobacteriaceae, SRP’s (voorheen Erwinia tot 1992) veroorzaken zwartbenigheid en stengelnatrot in een aardappelgewas en zachtrot tijdens de bewaring van aardappelknollen. Er is geen resistentie (immuniteit) bekend. Pootgoedpartijen worden tijdens elk groeiseizoen door keurmeesters twee- of driemaal beoordeeld op het voorkomen van bacteriezieke planten. Door afkeuringen en klasse verlagingen is de schade jaarlijks 20 tot 30 miljoen euro.

In 2012 heeft Pectobacterium brasiliense in Europa zijn intrede gedaan. Deze bacterie is aangepast aan een brede temperatuurrange en kan ook verschillende groente- en siergewassen infecteren (brede waardplantenreeks).

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is deels meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is deels statistisch onderbouwd. Het onderzoek is betrouwbaar.

Tags

Aardappelen

Bewaring

author_image

Auteur

Annelies Beniers