Aanpak uienvlieg verbeteren door SIT en verhoging organische stof
Volledig onderzoeksrapportAanpak uienvlieg verbeteren door SIT en verhoging organische stof
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research
Locatie: Literatuuronderzoek
Periode: 2021
Gefinancierd door: BO Akkerbouw, TKI AgriFood (PPS Beter Bodembeheer)
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: Alle
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Geen statistische onderbouwing omdat het gaat om literatuuronderzoek.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek.
De maden van de uienvlieg Delia antiqua veroorzaken grote schade in ui en prei. Vele soorten natuurlijke vijanden (loopkevers, kortschildkevers, weekschildkevers, sluipwespen) vreten of parasiteren eitjes en maden van de uienvlieg. Bij toepassing van de steriele insectentechniek (SIT) komen veel uienvlieg-eitjes niet uit. De plaagdruk van uienvlieg kan verlaagd worden door een combinatie van SIT en een optimalere plaagweerbaarheid van de bodem (door verhogen van het organische stofgehalte).
De uienvlieg komt in Nederland algemeen voor (twee tot drie generaties per jaar) en kan aanzienlijke schade veroorzaken in gewassen van het geslacht Allium. De schade kan oplopen van 50 tot 95%, doordat meerdere jonge planten wegvallen. In een groter gewas rotten de uienbollen of preiplanten weg of zijn misvormd.
De uienvlieg overwintert als pop in de bodem. De eerste vlucht is eind april, begin mei. Na een week zetten de vrouwtjes hun eitjes bij jonge plantjes in de grond af. De uitgekomen maden (larven) eten van de ondergrondse delen. De maden verplaatsen zich van plant naar plant en kunnen zo meerdere planten vernietigen.
De tweede vlucht uienvliegen is begin juli. Dan zitten de maden vooral in de bollen. De schade is dan minder.
Na de oogst kan een derde generatie zich vaak voltooien (op achterblijvende bollen) en een derde vlucht optreden. Of de poppen overwinteren in de grond en komen in het volgend voorjaar uit.
Lees meer
De beschikbare kennis delen voor de beheersing van bodemplaaginsecten behorende bij een selectie van akkerbouwgewassen via bodemgezondheidsmaatregelen.
In dit deel is gefocust op de beheersing van de uienvlieg (Delia antiqua).
Deskstudie: Relevante kennis in de wetenschappelijke literatuur en rapporten en kennis aanwezig bij experts (vanuit lopend onderzoek) is in kaart gebracht.
Artikel: Beheersing van bodemplaaginsecten via bodemgezondheidsmaatregelen
Een overzicht van de beschikbare kennis voor een selectie van akkerbouwgewassen met hun bijbehorende bodemplaaginsecten
Auteurs: K. van Rozen, H.F. Huiting, A.B. Allema, R.W.H.M. van Tol, J. Postma
Rapport WPR-1061 (2021). Dit rapport is gratis te downloaden op https://doi.org/10.18174/538253
Voor meer informatie: Begeleidende rapportage Schema Bodemplagen (2013) Y. T. Qiu, K. van Rozen, E. Raaijmakers, T. Everaarts, https://edepot.wur.nl/294276
De Steriele-Insecten-Techniek tegen de uienvlieg. T. Everaarts 2006
https://natuurtijdschriften.nl/pub/1011836/EB2006066001005.pdf
https://www.akkerwijzer.nl/artikel/374719-pak-de-uienvlieg-op-tijd-aan/
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gezondheid bodem
Door verhogen van het organische stofgehalte wordt de plaagweerbaarheid van de bodem optimaler en neemt de bodemgezondheid toe.
Gebruik chemische middelen
Door bodemgezondheids- en bovengrondse maatregelen toe te passen kan het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen worden verlaagd.
Gewasopbrengst
Door bodemgezondheids- en bovengrondse maatregelen toe te passen kan de opbrengst worden verhoogd.
Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek.
Gewasbescherming
Uien