Met helofytensloot duurzaam waterbeheer in eigen beheer mogelijk
Volledig onderzoeksrapportMet helofytensloot duurzaam waterbeheer in eigen beheer mogelijk
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Aeres Hogeschool Dronten
Locatie: Nederland
Periode: van 2020 tot 2022
Gefinancierd door: Waterschap Zuiderzeeland, KIEM-hbo en Aeres
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: Kleigrond
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is niet statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Onderzoek is niet statistisch onderbouwd, maar is meerjarig uitgevoerd. Het onderzoek is betrouwbaar.
Droogtebestrijding is vanaf 2020 hoogste prioriteit bij de waterschappen in Nederland. ‘Water moet zo snel mogelijk weg’ maakt plaats voor ‘water vasthouden voor droogtebestrijding op een later tijdstip’. Boeren willen zelf bepalen wanneer ze hun akkers ontwateren voor machinebewerking en water bergen voor droogtebestrijding. Met een eigen stuw in de sloot (helofytensloot) kunnen boeren zelf de waterhuishouding regelen en zijn ze niet meer afhankelijk van de waterschappen.
Nederland is van oudsher een nat land. Extremer weer door klimaatsverandering heeft als gevolg dat de periodes van droogte en wateroverlast langer duren. De waterschappen zijn kampioen in afvoeren van water, maar droogtebestrijding is een compleet achtergebleven gebied. Door het ernstige watertekort van de laatste jaren zijn er grote problemen ontstaan, waaronder natuurbranden, verlies van biodiversiteit en een lagere landbouwproductie. Veel maatregelen momenteel zijn kortetermijnoplossingen. Op langere termijn zal het gebied anders moeten worden in gericht. Het vraagt om veranderingen in het gebruik van de bodem, bebossing en benutting van water.
Lees meer
Voor boeren wordt maatwerk voor droogtebestrijding van hun akkers steeds belangrijker. De helofytensloot met stuw geeft de boeren de mogelijkheid om het waterbeheer en de waterkwaliteit op hun eigen bedrijf te regelen. De sloot fungeert als een helofytenfilter, waarbij helofyten (bijvoorbeeld lisdodde en gele lis) in samenspel met bacteriën het afvalwater zuiveren tot een kwaliteit die onschadelijk is voor het milieu. Een helofyt is de levensvorm van een tweejarige- of vaste plant waarvan enkel de onderwater zittende knoppen een ongunstige periode kunnen overleven (zoals een winter). Met de stuw kunnen de boeren zelf het waterpeil in de sloot regelen en daarmee de vochthuishouding van de aangrenzende akker sturen.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gebruik water
Door een betere waterhuishouding met behulp van de helofytensloot is er minder of geen beregening nodig.
Gewasopbrengst
Door een betere waterhuishouding met behulp van de helofytensloot wordt de verdroging/wateroverlast bestreden en daardoor de opbrengst verhoogd.
Onderzoek is niet statistisch onderbouwd, maar is meerjarig uitgevoerd. Het onderzoek is betrouwbaar.
Klimaat