Optimaliseer inundatie door OS, compost, strorijke stalmest én grondbewerking

Volledig onderzoeksrapport

Optimaliseer inundatie door OS, compost, strorijke stalmest én grondbewerking

Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Wageningen UR

Locatie: Nederland

Periode: van 1985 tot 2024

Gefinancierd door: Consortium PPS Bollen, Bodem & Aaltjes

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Zand, zavel, klei

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het gaat onder meer om literatuuronderzoek waarbij gebruik is gemaakt van goede bronnen. Het onderzoek is daarmee betrouwbaar. Het onderzoek is verder statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Ja

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.

Inundatie wordt succesvol ingezet tegen schadelijke aaltjes, gewasopslag, verschillende onkruiden en een aantal bodemschimmels. Deze anaerobe grondontsmettingstechniek kan gevolgen hebben voor de bodem. Het aanwezige zuurstofminnende bodemleven verschuift tijdelijk naar zuurstofarm, de nutriëntenvoorraad en de bodemtextuur kunnen veranderen. Op basis van dit onderzoek zijn de adviezen aangepast voor een optimalere inundatie met minimalisering van de negatieve neveneffecten.

Conclusies

  • Voor een optimale uitgangsituatie: Verhelp bodemstructuurproblemen en maak de grond los voorafgaand aan het inunderen.
  • Voeg extra gemakkelijk afbreekbaar organisch materiaal toe (zoals vers gras, bladrammenas, gele mosterd of bladkool) voor een betere afdoding van de ziekten, plagen en onkruiden.
  • Laat het water langzaam vanaf het laagste punt vol (en leeg) stromen, met een ‘gebroken’ waterstraal (op gestapelde pallets), dit voorkomt luchtinsluiting en een spoelgat in het perceel.
  • Pomp tijdens de inundatieperiode water bij mits nodig en voorkom droogvallen (remt namelijk zeer sterk het inundatieproces).
  • Laat na inundatie een grondanalyse op macro- en micronutriënten doen, omdat een gedeelte kan uitspoelen of vervliegen.
  • Herstel het bodemleven en daarmee de weerbaarheid van de bodem door in het volgende teeltseizoen compost of strorijke stalmest te geven én teel een zout- en Pythium tolerant gewas.

Samenvatting

Inundatie wordt succesvol en op grote schaal ingezet voor de bestrijding van stengelaaltjes, maiswortelknobbelaaltjes en aardappelcysteaaltjes. Echter is onder water zetten van grond een ingrijpend proces met invloed op veel verschillende aspecten van de bodem.

Aanvullende informatie

  • Rapport (2022): Bodemgezondheidproef 2017-2020 Langjarig onderzoek naar het effect van verschillende maatregelen en teeltsystemen op het bodemmicrobioom en ziektewering. Auteurs: Viola Kurm, Johnny Visser, Joeke Postma en Gerard Korthals.
  • Rapport (2022): Bodemgezondheidproef 2019 Effect van maatregelen en teeltsystemen op milieuaaltjes. Auteurs: Pella Brinkman, Johnny Visser, Leendert Molendijk en Gerard Korthals.
  • Factsheet 15 jaar kennis uit BDG
  • Met de Gezondgewastool kunnen akkerbouwers en adviseurs een overzichtelijk schema maken met bodemmaatregelen. Het schema geeft aan welke maatregelen effectief zijn om de gekozen bodempathogenen en bodemplaaginsecten te beheersen. De nadruk ligt op de gewassen aardappelen, cichorei, granen, kool- en raapzaad, peen, peulvruchten, suikerbiet en ui.

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.

Tags

Bodemgezondheid

Gewasbescherming

author_image

Auteur

Annelies Beniers