Optimaliseer inundatie door OS, compost, strorijke stalmest én grondbewerking
Volledig onderzoeksrapportOptimaliseer inundatie door OS, compost, strorijke stalmest én grondbewerking
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Wageningen UR
Locatie: Nederland
Periode: van 1985 tot 2024
Gefinancierd door: Consortium PPS Bollen, Bodem & Aaltjes
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: Zand, zavel, klei
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het gaat onder meer om literatuuronderzoek waarbij gebruik is gemaakt van goede bronnen. Het onderzoek is daarmee betrouwbaar. Het onderzoek is verder statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Inundatie wordt succesvol ingezet tegen schadelijke aaltjes, gewasopslag, verschillende onkruiden en een aantal bodemschimmels. Deze anaerobe grondontsmettingstechniek kan gevolgen hebben voor de bodem. Het aanwezige zuurstofminnende bodemleven verschuift tijdelijk naar zuurstofarm, de nutriëntenvoorraad en de bodemtextuur kunnen veranderen. Op basis van dit onderzoek zijn de adviezen aangepast voor een optimalere inundatie met minimalisering van de negatieve neveneffecten.
Inundatie wordt succesvol en op grote schaal ingezet voor de bestrijding van stengelaaltjes, maiswortelknobbelaaltjes en aardappelcysteaaltjes. Echter is onder water zetten van grond een ingrijpend proces met invloed op veel verschillende aspecten van de bodem.
Lees meer
Het werkingsprincipe van inundatie op akkerbouwgronden benoemen (met verbeterpunten op de voor en nadelige aspecten) door literatuuronderzoek van:
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gezondheid bodem
Het bodemleven daalt na inundatie, maar is slechts tijdelijk minder effectief, omdat bij de juiste nazorg de functionaliteit binnen een jaar weer hersteld wordt.
Gebruik chemische middelen
Door inundatie worden de bodemplagen/omkruiden/gewasopslag bestreden en zijn er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig.
Gebruik water
Het gebruik van water in het jaar van uitvoeren van de inundatie is hoger.
Uitspoeling meststoffen
In het opvolgende jaar is het gebruik van meststoffen vaak anders als wat normaal de bemesting is van het betreffende perceel.
Uitstoot broeikasgassen
Door inundatie ontstaat lachgas en methaan (is weinig over bekend in welke hoeveelheden ze vervliegen).
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Bodemgezondheid
Gewasbescherming