Let op: bladluisvluchten na zachte winter erg vroeg
Volledig onderzoeksrapportLet op: bladluisvluchten na zachte winter erg vroeg
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Wageningen UR
Locatie: Nederland
Periode: van 2019 tot 2021
Gefinancierd door: TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, ministerie LVVN
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: n.v.t.
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd zonder herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar
Bladluizen zijn belangrijke overbrengers van plantenvirussen. Diverse organisaties zoals NAK, IRS en De Groene Vlieg monitoren tijdens het aardappelseizoen verschillende soorten bladluizen. Het beste is om de websites van deze instanties goed in de gaten te houden voor een juiste inschatting van de (eerste) bladluisvluchten. Voor een nog nauwkeuriger beeld kan de teler ook zelf de bladluizen monitoren op zijn/haar eigen perceel. De teler kan dan tijdig de noodzakelijke beheersmaatregelen op perceelniveau nemen.
Het aardappelvirus Y (PVY) wordt door bladluizen overgebracht. De overdracht van PVY vindt plaats op non-persistente wijze. Dit wil zeggen dat de bladluis PVY opneemt en afgeeft tijdens proefboringen.
De NAK monitort voor de bepaling van de vectordruk. Elke dag tijdens het aardappelseizoen worden de vangsten van drie hoge zuigvallen en 42 gele vangbakken per soort geteld. Niet elke soort draagt PVY met dezelfde efficiëntie over. De REF-waarde is een maat voor de virusoverdrachtsefficiëntie. Het aantal bladluizen vermenigvuldigd met de eigen REF-waarde geeft de vectordruk per bladluissoort (tabel 1).
Tabel 1. De vijftien soorten bladluis die worden gedetermineerd m.b.t. vectordruk voor het aardappelvirus Y met hun Relatieve Efficiëntie Factor voor PVY-overdracht (REF) zoals de NAK die hanteert op basis van verschillende literatuur. De rest van de gevangen bladluizen worden gegroepeerd onder “andere bladluizen” en tellen niet mee in de vectordruk.
Lees meer
In dit publiek-private samenwerkingsproject worden hulpmiddelen ontwikkeld die de besmetting en waardevermindering van pootaardappelen voorkomen. Deze hulpmiddelen kunnen ook als basis dienen voor toepassing in de suikerbietenteelt.
Verbetering en verduurzaming van pootgoedmanagement om infectie met PVY te verlagen.
Vergelijking in nauwkeurigheid van drie soorten bladluis-vangstmethoden gebruikt voor monitoring.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gebruik chemische middelen
Bij tijdig signalering van de (eerste) bladluisvluchten kan tijdig de bestrijding worden ingezet. Dat komt ten goede aan minder middelengebruik.
Gewasopbrengst
Bij tijdige signalering van de (eerste) bladluisvluchten kan de bestrijding worden ingezet. Dat komt ten goede aan de opbrengst.
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd zonder herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar
Gewasbescherming
Pootaardappelen